Komentáře ke článku: Tuřín – brukev řepka tuřín

Tuřín je méně známá kořenová zelenina a krmná plodina z rodu Brassica. Historie této rostliny sahá hluboko do dějin lidstva. Jako kulturní rostlina je tuřín znám cca 4 000 let, ve středověku patřil mezi jednu z nejvíce pěstovaných plodin. První jej poznali a pěstovali starověké národy ve Středozemí. Lahůdkové tuříny jemnější chuti byly vypěstovány teprve nedávno. Tuřín je příbuzný s vodnicemi, s kterými se dá vzájemně křížit. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy tuřínu větší, jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známé jsou i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější, tudíž více oblíbené. Mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu. Kvete žlutě, květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní