Batáty (Ipomoea batatas)
Batáty, nebo-li sladké brambory, nemají s bramborami nic společného. Jedná se o kořeny povijnice jedlé z čeledi svlačcovitých. Původ mají v tropické a subtropické oblasti střední Ameriky, zvláště pak v Peru. Do Evropy dorazily dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Po celém světě se pěstují v různých odrůdách. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravin místního obyvatelstva, domácích zvířat, ale i četných polních škůdců. Jde o teplomilnou poléhavou vytrvalou hlíznatou rostlinu, která snadno zakořeňuje, ve své vlasti dorůstá až do výšky 5 m. Vyžaduje slunečnou polohu, hlinitopísčitou půdu. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách. Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary, ale i pro lístky. Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září až začátkem října. Hmotnost hlíz jedné rostliny se pohybuje od 0,5 kg do 5 kg.
Dobře
uskladněné hlízy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny. Místnost musí být dostatečně větrána.
K jarní výsadbě se hodí malé hlízky, které se ukládají do beden s pískem nebo rašelinou.
Batáty obsahují:
- sacharidy
- škroby
- rozpustný pektin - snižuje hladinu cholesterolu
- bílkoviny
- nerozpustnou vlákninu - působí proti vzniku zácpy, hemoroidů a je účinná proti obezitě
- kyselinu chlorgenovou - protirakovinná fytochemická látka, která může dle předběžných studií ničit škodlivé karcinogeny a viry
- kyselinu kávovou - fenolová sloučenina vykazující účinky v boji proti rakovině a nemoci AIDS
- rostlinné steroly - snižují hladinu cholesterolu, mohou omezit i riziko vzniku rakoviny vázáním karcinogenních činidel v trávicím traktu
- karotenoidy lutein a zeaxantin - barviva propůjčují batátům jejich sytě oranžovou barvu, mohou pomáhat v ochraně před aterosklerózou, některými druhy rakoviny a očními chorobami
- beta karoten - rostlinné barvivo působící proti vzniku některých druhů rakoviny (žaludku, slinivky břišní, úst a dásní)
- vitamin A
- vitamíny skupiny B
- vitamin C - podporuje imunitní systém a hojení, pomáhá v prevenci degenerativních očních onemocnění
- draslík - působí příznivě na srdeční činnost, snižuje krevní tlak a riziko vzniku srdečních chorob, ledvinových kamenů a mrtvice
Batáty mají díky karotenoidům
zářivou barvu, patří k
nejvýživnějším druhům zeleniny. Tyto hlízy mohou
pomáhat v prevenci rakoviny, degenerativních očních chorob, deprese a srdečních onemocnění.
Existují dva druhy batátů:
- Červené – vhodné na vaření a zapékání.
- Žluté - na smažení (bramborák, hranolky) a do těsta na pečení.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...