Petržel zahradní
Petržel (Petroselinum hortense) je dvouletá, někdy až vytrvalá rostlina z čeledi mrkvovitých. Pochází z východní části Středomoří, zpočátku se sbírala jen nať bylin divoce rostoucích v hornatých a skalnatých terénech. Zásadní obrat v jejím pěstování nastal za vlády Karla Velikého (742–814). Tento vladař měl mimořádné pochopení pro zeleninu, proto prý nařídil pěstování petržele hned u svého sídla. V 16. století se pěstování petržele rozšířilo i do Anglie, později též do zámoří. Dnes je petržel nepostradatelnou zeleninou, kořením, ale i léčivkou. V prvním roce vytváří růžice jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů, které při pravidelném seřezávání stále dorůstají, a to dlouho do podzimu. Další rok na jaře, když kořeny přezimovaly v zemi, petržel opět obrazí, má květonosnou, až 1 m vysokou lodyhu. Petržel kvete v červnu až v červenci. Všechny rostlinné části mají silně aromatickou vůni a nasládlou, poněkud ostrou chuť. Z půdy odebírá petržel mnoho minerálních látek a vitamínů a soustřeďuje je ve svých listech. Kořen petržele je cenným dodavatelem vitaminu C.
Používaná část rostliny - listy, kořeny a výjimečně i plody. Petrželovou nať bychom měli konzumovat hlavně
čerstvou, a to denně v množství, které nabereme na
polévkovou lžíci.
Petržel lze pěstovat
po celý rok, v zimě ji můžeme vysadit do květináčů. Čerstvá
vydrží v chladničce i několik dní (např. v perforovaném mikrotenovém sáčku). Lze ji
zmrazit nebo usušit a uchovávat v dobře uzavíratelných obalech nejlépe v chladu a ve tmě.
Petržel
v malé dávce působí povzbudivě na chuť k jídlu, podporuje trávení a zvyšuje vylučování moči, proto je součástí
urologických čajů. Má také antibakteriální účinky.
Na
zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou.
Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě
odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.
Velké dávky (hlavně kořen a plody) jsou
škodlivé až jedovaté, zvláště u žen
během těhotenství. Vyvolávají mimo jiné stahy dělohy, vedou k jejímu překrvení a k překrvení zažívacího traktu. Je proto vhodné, vyhnout se v těhotenství konzumaci většího množství listů petržele.
Po porodu může naopak kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy.
U nás se pěstuje:
- petržel s kadeřavými listy, tzv. listová – využití hlavně k dekoračním účelům
- petržel hladkolistá - světově více rozšířená, pikantnější chuť a silnější aroma
- petržel kořenová – tlustý měkký kořen, využití hlavně jako aromatická zelenina
Petržel obsahuje:
- Silice
- Flavonoidy
- Provitamin A
- Vitamíny skupiny B
- Vitamin C
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Fosfor (P)
- Draslík (K)
- Mangan (Mn)
- Železo (Fe)
- Síru (S)
- Křemík (Si)
Pozitivní vliv petržele na naše zdraví
Užití vnitřně, lze i v nálevu:
- při onemocnění ledvin a močového měchýře
- při močových kamenech
- při ledvinové kolice
- při zánětu prostaty
- při menstruačních potížích
- při střevní kolice
- proti chudokrevnosti
- k posílení krevního oběhu
- ke zmírnění bolesti hlavy
- k posílení imunitního systému
- k povzbuzení činnosti jater a žlučníku
- při dně
Užití zevně:
- k odstranění pih
- proti kožním parazitům
Nať i kořen petržele najdou
v kuchyni uplatnění v mnoha jídlech, dodávají pokrmům sladce kořeněnou chuť.
Aroma listů petržele se vařením rychle
ztrácí, kořen je konzumován samostatně jako zelenina, nebo se přidává pro zlepšení chutě do polévek a omáček. Jeho chuť a aroma totiž
neoslabuje ani dlouhé vaření.
V oblasti kolem
Středozemního moře je ke grilované rybě servírována vynikající omáčka připravená z nakrájených listů petržele, česneku a olivového oleje.
Francouzští kuchaři často kombinují petržel s ostatními bylinkami (tzv. směs jemných bylinek – pažitky, estragonu, kerblíku a petržele).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...