Meloun vodní
Meloun vodní je jednoletá tykvovitá plodová zelenina, která je náročná na teplo a na intenzivní sluneční záření. Melouny jsou kulovitého až oválného tvaru, slupka je zelená, většinou žíhaná, ale někdy i pouze jednobarevná. Vyskytují se také vodní melouny s béžovou či jinou slupkou, ale ty jsou méně časté. Kořenový systém melounů má vysokou sací schopnost, aby zajistila pro rostlinu a hlavně plody dostatek vláhy. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená "velké jablko". Melounů je několik set druhů. Předchůdci melounu pocházejí zřejmě z Afriky, dnes se tato zelenina pěstuje v teplých pásmech všech světadílů, od 16. století se melouny pěstují i na území dnešního jižního Slovenska a Maďarska. Meloun má blahodárný vliv na naše zdraví, krásu a psychickou pohodu, ke konzumaci se hodí ne moc vychlazený, nejvhodnější je pokojová teplota.
Druhy melounů, s nimiž se můžeme setkat v našich obchodech:
- Vodní - červený meloun - u nás nejčastější a také asi nejoblíbenější, je velký a kulatý s tlustou zelenou slupkou, uvnitř červená dužnina a tmavá černá jadérka, obsahuje až 95% vody
- Cukrový - žlutý meloun - menší oválný tvar, tuhá žlutá slupka, uvnitř lehce nazelenalá dužnina, obsahuje 6 - 8% cukru, používá se často jako předkrm v kombinaci s parmskou šunkou
- Gallia - malý kulatý meloun se silně popraskanou tuhou slupkou a oranžovou dužninou
- Kantalup - patří mezi cukrové melouny, menší kulatý plod s tenkými zelenými proužky, lehce popraskaná slupka a světleoranžová dužnina
Dužina vodních melounů má nejčastěji různé odstíny červené barvy, ale nejsou výjimkou i melouny se žlutou či oranžovou dužinou. Tuhá slupka umožňuje jejich
skladování 2 - 3 měsíce po sklizni, a to nejlépe při teplotě 5°C a relativní vzdušné vlhkosti 85 - 90 %. Po celou dobu skladování však melouny zrají, svoji chuť si ponechají jen asi 2 - 3 týdny, potom se jejich
chuťové vlastnosti pomalu mění.
Meloun se
nemá kombinovat s jinou potravinou, má se jíst samostatně. Časový odstup od jídla by měl být alespoň 1/2 hodiny. Půl hodiny totiž melounu trvá, než dorazí do střev. Kdyby se kombinoval s jídlem, došlo by ke kvašení potravy. Meloun patří mezi zásadotvorné potraviny, kterých bychom měli jíst více než kyselinotvorných,
pomáhá proti překyselení a pálení žáhy.
Meloun je nejen
zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, ale je i výborným
antioxidantem. Posiluje obranyschopnost organismu, odbourává toxické látky.
Velmi ceněný
lykopen, který byl nedávno v melounech objevený, a to ve větším množství, než je jeho obsah v syrových rajčatech, je účinným činitelem
v prevenci rakoviny prostaty, děložního čípku a infarktu myokardu.
Plody melounu mají v sobě 90 až 95 % vody a 3 - 5 % cukrů a jsou tak velice
nízkokalorické. Dietologové doporučují konzumaci melounů při držení
čistících diet a k
redukci hmotnosti.
Meloun obsahuje:
- Vitamin A (beta-karoten) – antioxidant, chrání sliznice těla, posiluje zrak, stimuluje funkci mozku a paměť
- Vitamin C - povzbuzení imunity a celkové kondice
- vitamíny skupiny B - zejména B1, B2, B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu, B5, B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, B9 - kyselinu listovou, která je zásadní pro krvetvorbu, zdravé nehty a vlasy, pro plodnost a správný vývoj plodu v celém období jeho vývoje
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Draslík (K) - proti otokům a svalovým křečím
- Železo (Fe)
- Fosfor (P)
- Měď (Cu)
- Mangan (Mn)
- Fluor (F)
- Jód (J)
- Lykopen
- Citrulin
- Kyselinu křemičitou
Před časem vědci objevili, že meloun obsahuje i
citrulin, který působí na
mužskou potenci. Uvolňuje stěnu tepen tak, že dojde k lepšímu prokrvení penisu a erekci. Nejvíce ho je obsaženo
ve slupce a bílé části dužiny, proto je vhodné meloun dojíst až k zelenému okraji a neokusovat pouze jeho červenou část.
Léčivé účinky melounu:
- pročišťuje organismus a zbavuje ho od usazených produktů látkové výměny, volných radikálů
- pročišťuje ledviny a močový měchýř
- pročišťuje krev a lymfu
- zpevňuje pojivovou tkáň a tím udržuje pokožku svěží a hebkou
- zlepšuje náladu
- odstraňuje nebo alespoň mírní stres
- přispívá ke zmírnění celulitidy
- zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
Tím, že je meloun silně
močopudný, používá se při léčbě ledvinových potíží, kdy je potřeba často vylučovat moč. Může dokonce dojít i k vyplavení
menších ledvinových kamenů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...