Antioxidanty

Antioxidant znamená protikyslíkový (protioxidační). Látky, které omezují aktivitu volných radikálů a neutralizují jejich účinky, se nazývají antioxidanty. Tím, že omezují proces oxidace v organismu, přispívají k ochraně imunitního systému. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.

obrázek ke článku Antioxidanty

V našich buňkách probíhá nespočetné množství reakcí a procesů, které jsou pro náš život nezbytné. Tyto reakce jsou však zároveň zdrojem vedlejších produktů zvaných volné radikály, které mohou oxidací poškodit nebo zcela zničit zdravé tělní buňky. Antioxidanty s těmito volnými radikály reagují a chrání tak buňky před jejich poškozením, které může vést k chorobám jako je rakovina, srdeční onemocnění, ale je také součástí přirozeného procesu stárnutí organismu.

Dostatečný přísun antioxidantů v naší stravě nám zajistí lepší ochranu před těmito chorobami a pomůže zpomalit stárnutí organismu.

Důležitou úlohu hrají antioxidanty v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny. Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty také ochraňují některé vitamíny a aminokyseliny před oxidací.

Antioxidanty dělíme na:


  • Přirozené - vyskytují se v přírodě (ovoce, zelenina, ořechy, semena, zelený čaj, ..), nebo v určitých potravinách a nápojích (výrobky z kakaa, které obsahují alespoň 70% kakaa, červené víno,..), jsou ale přítomny i v organismu ve formě enzymů.
  • Syntetické - jsou uměle vytvořené, nevyskytují se nikde v přírodě. Najdeme je hlavně v potravinových doplňcích, které nejsou na přírodní bázi.

Hlavní přirozené zdroje antioxidantů:


  • ovoce – hrozny, třešně, švestky, blumy, jablka, meruňky, broskve, citrusy, kiwi, avokádo
  • lesní plody - borůvky, brusinky, maliny, jahody
  • zelenina – červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, zelí, růžičková kapusta, špenát, sladké papriky, cibule, česnek, rajčata, mrkev, řeřicha, tykev, hrášek, meloun, sladké brambory (Batáty)
  • nápoje - zelený čaj, kakao, šťáva z hroznů
  • byliny – kopr, rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano

Nejdůležitější přirozené antioxidanty v potravě nebo potravinových doplňcích:


  • Vitamíny - A (beta-karoten), B2, B13 – kyselina lipoová, C, E
  • Minerály - selen (Se), zinek (Zn)
  • Koenzym Q10
  • Polyfenoly – látky obsažené v rostlinách s antioxidačním účinkem, které se přirozeně vyskytují v kakau a jiných potravinách rostlinného původu. Hlavním zdrojem polyfenolů v našem jídelníčku je ovoce a nápoje (džusy, čaj, káva, kakao, čokoláda, víno a pivo), v menší míře čerstvá zelenina, luštěniny a cereálie.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Antioxidanty

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Antioxidanty
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní