Co se týče kapusty, jde o jednu z nejskromnějších zelenin a přitom je v čerstvém stavu
dostupná téměř celoročně. Je velmi
odolná vůči nízkým teplotám. Zvláště některé druhy snášejí teploty okolo (-15°C) bez poškození, čímž se výrazně snižují výdaje na rychlení rané zeleniny v předjaří ve sklenících. Všechny druhy kapusty jsou velmi bohaté na
vlákninu, čímž udržují náš trávicí trakt v příznivém stavu.
Na pultech obchodů se setkáváme
celoročně s hlávkovou kapustou, kadeřavou kapustou neboli kadeřávkem a kapustou růžičkovou.
Růžičková kapusta je obyčejně považována za mutanta normální kapusty, jde o nejmladší a také asi
nejchutnější kapustu. Zvláštní schopnost vytvářet jakési malé hlávky z pupenů v paždí listů byla u kapusty známa už koncem 16. století. Dalších 200 let bylo však třeba k tomu, aby vznikla nová zelenina.
Kapusta obsahuje:
- Vitamin B1, B2, B3, B9 (kyselina listová)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin K
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Selen (Se)
- Fosfor (P)
- Draslík (K)
- Síru (S)
- Železo (Fe)
- Sodík (Na)
Kdo má
potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by často kozumovat právě kapustu. Tato zelenina zvyšuje celkovou
imunitu, příznivě působí při
snižování cholesterolu, hojení
ekzémů a jiných kožních potíží, což je jen část důvodů, proč se právě této zelenině nevyhýbat.
Kapustu můžeme vařit, dusit, smažit, zapékat nebo ji připravit zadělávanou.
Syrovou ji nejíme, do studených salátů ji krátce povaříme. Kapusta si nejvíce chuti a vůně uchová vařená jen v páře, osolená a lehce politá dobrým máslem.
Kapustu lze používat i jako
přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují
pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.
Ke kapustě bychom měli dávat méně uzenin a
více bylinek a koření. Výborně se hodí římský kmín (má důraznější chuť i vůni než kmín černý), pepř bílý, černý, zelený i červený, koriandr, muškátový oříšek, zázvor sušený i syrový, cibule, česnek.
Kapusta je stejně hezká nebo ještě hezčí než salátové listy. Kapustové listy můžeme tedy použít jako
dekoraci. Lze je např. položit na bílý talíř pod vajíčka, krásně na nich vypadají i plněná rajčata.