Celer je znám jako
koření, ale i léčivo. V lidovém léčitelství je celer velice známý pro svůj blahodárný vliv na
mužskou potenci. Jeho léčebné účinky značně převyšují jeho pověst, zlepšuje prokrvení a aktivitu pohlavních orgánů.
V případě onemocnění dýchacích cest celerové silice
dezinfikují sliznice, zabíjejí mikroorganismy a zároveň pomáhají s rozpouštěním hlenu. Celer působí
antibakteriálně, prospívá při nemocech dýchacích cest a astmatu. Má
močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře.
Celer působí jak
přírodní diuretikum, velmi se osvědčuje při otocích a zadržování vody v těle. Podporuje tvorbu moči, a tak čistí náš pohybový aparát,
rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla ven. Je proto velkým pomocníkem při léčbě nemocí
pohybového aparátu, jako jsou revmatismus, dna a artritida.
Svými močopudnými účinky také pomáhá šetrně
snižovat tělesněnou váhu, není kalorický, proto se doporučuje při odtučňovacích dietách.
Celer je vhodný také pro lidi, kteří
trpí cukrovkou, napomáhá při léčbě lupenky a jiných kožních problémech.
Existuje několik druhů celeru:
- kořenový (používá se hlavně bulva, ale i listy)
- řapíkatý (používá se nadzemní část rostliny)
- listový (používají se hlavně listy, vysoký obsah vitaminu C)
Celer
rozšiřuje cévy, snižuje hladinu špatného cholesterolu, zároveň i
krev pročišťuje, společně s červenou řepou je hlavní složkou léčebných kůr
proti rakovině.
Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer
nervy a mozek, pomáhá k udržení dobré psychické kondice, bojuje
proti stresu a depresi.
Je velmi důležitý pro
zdravou kůži, nehty a vlasy, podporuje trávení a chuť k jídlu, je nepostradatelný pro
správnou funkci jater a střev.
Celer obsahuje:
- provitamin A
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin K
- éterické oleje
- Draslík (K)
- Hořčík (Mg)
- Chróm (Cr)
- Vápník (Ca)
- Železo (Fe)
- Zinek (Zn)
- Jód (J)
- Síru (S)
- Sodík (Na)
Celer má i v naší kuchyni
mnohostranné využití. Používá se jako
koření, a to především čerstvá či sušená
nadzemní část rostliny, řapíky a listy, někdy dokonce i mletá semena. Dodává nezaměnitelnou příchuť pokrmům, jako jsou polévky, omáčky, marinády na pečení masa.
Široké využití má i
celerová bulva. Tu můžeme konzumovat
syrovou, například v salátech a pomazánkách, kde se dá výrazné aroma zmírnit přidáním strouhané mrkve, ale i
tepelně opracovanou. Hodí se do polévek, k pečenému a dušenému masu, k dušené zelenině, dokonce se dá obalit v těstíčku a smažit jako řízek.