Rukola setá
Rukola je vytrvalá rostlina z čeledi brukvovitých, která může dorůst až do výšky okolo půl metru. Má úzké členité listy, žluté květy a plodem je šešule. Tato užitečná, přitom nenáročná listová zelenina pochází z oblasti Středomoří, u nás ji lze pěstovat venku v zahradě, ale i doma v květináči. Roste velmi rychle, takže pokud listy otrháte, brzy se opět objeví. Má ráda slunné místo, sklízíme od jara do konce léta. Rukola má hořce, jemně štiplavou chuť a je výborným doplňkem nejen italské kuchyně. V teplých evropských zemích, jako je například Řecko či Itálie, ji používají téměř do každého jídla. Jelikož se jedná o trvalku, začnou listy znovu růst na jaře.
I když rukola vypadá jako plevel, je to velmi
zdravá bylinka vhodná téměř ke každému jídlu. Jedná se o
listovou zeleninu, využívány jsou tedy především listy, někdy ale také odvar z kořene.
Lze ji použít i k pročištění organismu, tudíž je vhodná k
jarní detoxikaci.
Rukola obsahuje:
- silice
- beta-karoten
- vitamin C, B, E, K
- lutein
- omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
- minerály a stopové prvky - např. vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, fosfor, mangan, měď, selen
- bílkoviny
- vlákninu
Pozitivní účinky rukoly:
- podpora imunitního systému
- ochrana buněk před působením radikálů
- detoxikace organismu
- prevence nádorových onemocnění
- antiseptické (protizánětlivé) účinky
- podpora trávení, odstranění plynatosti
- pomoc při nechutenství
- podpora pravidelné stolice
- pročištění cév
- normalizace hladiny cukru v krvi
- pročištění krve, podpora krvetvorby
- pročištění a podpora funkce jater
- močopudné účinky, pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla
- pročištění a podpora funkce ledvin
- prevence vzniku kardiovaskulárních nemocí
- prevence osteoporózy
- podpora funkce mozku
Rukola je vhodná zelenina i
při hubnutí.
Tato zelenina má jemnou pikantní chuť, můžete ji tedy
konzumovat samotnou v
syrovém stavu, dá se i
vařit nebo
restovat. Rukolu můžete
přidávat do všech jídel, např. polévek, salátů, tvarohu, pomazánek, omáček, těstovin, k masu, rýži, bramborám nebo místo pažitky na chléb s máslem nebo pomazánkou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...