Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky
Čekanka listová je dvouletá zelenina, která patří do čeledi hvězdicovité. Jako nová zelenina se objevila v Bruselu již v roce 1846, když si tamní zahradník botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky založených v rašelině, určených k výrobě kávoviny, vyrůstají pevné a chutné puky. Od té doby se šlechtí jako zelenina, dnes již známe řadu odrůd, dokonce i s načervenalými listy. V prvním roce vytváří rostlina řepovitý kořen a listovou růžici. Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kdy v zimě zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů malou vrstvičkou půdy a necháme je ve tmě růst po dobu 5 - 8 týdnů při teplotě 14 – 16°C. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem. Za největšího pěstitele čekankových puků je vedle Belgie považována Francie, u nás se vzhledem k náročnosti čekankové puky, stejně jako chřest, nepěstují. Tato hodnotná zelenina by měla obohatit náš jídelníček hlavně v zimním a předjarním období, kdy je na trhu méně čerstvé zeleniny. Čekankové puky lze koupit ve všech větších supermarketech.
Čekankové puky jsou vhodné
pro diabetiky a pro lidi, kteří mají problémy s
trávicím ústrojím. Jsou vhodné pro zlepšení funkce jater, žlučníku a slinivky. Komplex látek obsažených v čekance listové
stimuluje krevní oběh, chrání cévy. Čekanka také povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje
střevní peristaltiku.
Čekankové puky obsahují:
- Inulin – sacharid vhodný pro diabetiky
- Intybin – hořčina, která napomáhá dobré činnosti jater, slinivky a ostatních trávicích orgánů
- Vlákninu
- Vitamin A
- Vitamin C
- Vitamin K
- Vitamin B9 – kyselina listová
- Hořčík (Mg)
- Vápník (Ca)
- Železo (Fe)
- Fosfor (P)
Čekankové puky je vhodné
uchovávat v přítmí, nejlépe však v úplné tmě. Skladování na světle způsobuje
hořkou chuť.
V kuchyni je nejlepší využít puky
za syrova na saláty, ale lze je i vařit, dusit, zapékat, smažit, jako ostatní druhy známější zeleniny.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...