Cibuli
sklízíme zpravidla v srpnu a nezapomeneme ji řádně usušit, abychom ji mohli uskladnit na suchém větraném místě. Tento druh zeleniny je dobrým
antioxidantem, chrání naše buňky, prodlužuje mládí. Díky látce
quercetin (silný přírodní antioxidant) zabraňuje vzniku rakovinotvorných buněk a neutralizuje karcinogeny.
Hlavní využití cibule při:
- posílení srdečně cévního systému a krevního oběhu
- poruchách s prokrvováním u žilních potížích a hemoroidech
- snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi
- snižování cukru v krvi
- posilování imunitního systému
- nechutenství, povzbuzuje chuť k jídlu
- potížích se zažíváním
- odstraňování nánosů na stěnách tepen (arteriosklerotických plátů)
- snižování vysokého krevního tlaku
- poranění, vyrážce a bodnutí hmyzem
Cibuli
nekonzumujte při otevřených žaludečních vředech. Neskladujte v rozkrojeném stavu, cibule se tak stává
mírně toxickou.
Alicin pomáhá při metabolismu glukózy, zvyšuje sekreci inzulínu, čímž dochází ke snížení koncentrace cukru v krvi, proto se její konzumace doporučuje
lidem s onemocněním cukrovkou.
Vysoký podíl
kyseliny listové řadí cibuli k rostlinám, které jsou důležité při početí.
V našem lidovém léčitelství se cibule cení jako
přírodní antibiotický prostředek při chřipce, rýmě, kašli, zahlenění, bolestech v krku, angíně, špatném dýchání i astmatu.
Dezinfekční a antibiotický účinek cibule se však neváže jen na ústní a dýchací soustavu, podobně působí
i v zažívacím traktu, kde navíc zvyšuje sekreci žluče a žaludečních šťáv, posiluje sliznice žaludku a střev, čistí játra.
Ničí střevní parazity, pomáhá i při zánětu močového měchýře.
Zpevňuje cévní stěny,
čistí krev, podílí se na krvetvorbě a zvyšuje prokrvování. Působí jako mírné sedativum na nervový systém,
zlepšuje náladu a pomáhá překonávat stres.
Likviduje kuří oka a bradavice, přispívá ke správnému růstu nehtů a vlasů, působí
v boji s celulitidou.
Cibule obsahuje:
- alicin (antibakteriální účinky)
- flavonoidy
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin E
- Železo (Fe)
- Selen (Se)
- Hořčík (Mg)
- Vápník (Ca)
- Zinek (Zn)
- Draslík (K)
- Síru (S)
- Měď (Cu)
- Jód (J)
- Fosfor (P)
Druhy cibule:
- žlutá cibule – syrová se nejlépe hodí do jídel, která by měla být ostřejší
- červená cibule – sladká až mírně štiplavá chuť, nejvhodnější do syrových jídel
- bílá cibule - hodí se hlavně do rozmanitých salátů a marinád, patří mezi mírnější druhy
- jarní cibulka - nejlépe chutná syrová, jako součást pomazánek
- šalotka - výrazné aroma, nasládlá chuť, výborná jak syrová, tak i dušená, královna mezi cibulemi
Cibule tvoří
základ mnoha chutných jídel a zdravých pokrmů. V kuchyni se používá odedávna, při vaření bychom se bez ní neobešli. Nalezneme ji v salátech i omáčkách, za syrova má výraznější chuť, kterou tepelným upravováním ztrácí a naopak postupně sládne.