Brokolice má
tvar růžic, které jsou pevně uzavřené, vyznačují se výrazným
zeleným až modrozeleným odstínem. Jelikož se rostliny z čeledi brukvovitých velmi dobře a snadno mezi sebou kříží, můžeme se setkat například i s bílou brokolicí.
Brokolice je
plodinou chladných období, nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, letní vedra způsobují předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychleji vykvétá. Nejběžnějším termínem výsevu a výsadby brokolice je
časné jaro, sklizeň pak nastává v červnu.
Vzhledem ke krátké vegetační době (70 – 90 dní) je možné vypěstovat brokolici i pro
podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna. Rostliny brokolice snesou na podzim mráz až do –5 °C, takže růžice lze často sklízet ještě i
v listopadu.
Sklízí se ručně, každá hlávka je odříznuta, košťál a ostatní listy zůstávají na poli. Při nákupu vybíráme jen
nepoškozené růžičky beze skvrn. Brokolici konzumujte do 3 dnů, jinak žloutne a ztrácí důležité živiny. I když je
chuť brokolice značně výrazná, bývá často přirovnávána ke květáku. Je to zřejmě proto, že se i
podobně upravuje.
Běžně se pěstují dva základní druhy brokolice:
- brokolice květáková - tvoří velkou středovou růžici
- brokolice výhonková – středová růžice je menší, rostlina je ale větvená a tvoří množství drobných postranních růžiček
Čerstvá brokolice je vlivem dovozu u nás k dostání
po celý rok.
Brokolice obsahuje:
- Beta karoten
- Vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 - kyselinu listovou
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin K
- Železo (Fe)
- Draslík (K)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Selen (Se)
- Síru (S)
- Fosfor (P)
- Měď (Cu)
- Nikl (Ni)
- Fluor (F)
- Kobalt (Co)
- Jód (J)
- Vlákninu
Brokolice je považována za jednu z
nejzdravějších zelenin. K jejím dobrým vlastnostem patří, že není náchylná k
přijímání dusičnanů z půdy. Pro svůj vysoký obsah antioxidačního beta karotenu napomáhá snižovat množství volných
radikálů v organismu. Tím snižuje riziko cévních onemocnění, mrtvice, šedého zákalu a dokonce rakoviny.
Pro svůj vysoký obsah
kyseliny listové (vitaminu B9) je brokolice velmi důležitá v
těhotenství a v období
před početím. Její dostatek
redukuje riziko vzniku zdravotní vady období prenatálního vývoje (rozštěpu páteře plodu).
Vliv brokolice na naše zdraví:
- ochraňuje před vznikem zhoubných nádorů, likvidace rakovinového bujení (rakovina tlustého střeva, žaludku, děložního čípku, prostaty a plicních nádorů u kuřáků)
- prevence chudokrevnosti (anemie)
- prevence vývojových vad plodu
- pomáhá při léčbě osteoporózy
- účinkuje proti překyselení
- posiluje a léčí játra, žlučník, žaludek
- pomáhá při onemocnění ledvin
- snižuje riziko cévních onemocnění
- snižuje riziko mrtvice
- má detoxikační účinky
- prevence šedého zákalu
- podporuje správnou činnost svalů, srdce
- podílí se na přenosu nervových vzruchů
- tvorba hormonů
- doporučována při léčbě nemocí z ozáření
- podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
- povzbuzuje imunitní systém
- pomáhá proti neklidu, nervozitě a poruchám spánku
- podporuje krvetvorbu
- zásobuje buňky kyslíkem
- mírní menstruační bolesti u žen
Vysoký podíl
vlákniny zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu, pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním.
Brokolice se značně podílí i na
detoxikaci karcinogenních látek v těle, které se do těla dostávají okolním prostředím a stravou.
Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici (i v květáku a zelí), dokáže
opravit DNA v buňkách, a tím zabránit jejich
rakovinnému bujení. Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, které zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny (rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty).
Obliba brokolice
v naší kuchyni v posledních letech neustále roste. Dá se
vařit v mírně osolené vodě, zapékat. Z hlediska zachování cenných látek je vhodná úprava
v páře, která trvá pouze pár minut. I mladé a jemné
listy brokolice jsou jedlé a lze je připravit podobně jako kapustu.
Je velice chutná přelitá rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou. Přidává se do různých směsí, salátů a polévek, hodí se i jako
příloha k masu či rybě.
I když je brokolice na trhu k dostání celoročně, lze ji kuchyňsky upravovat i
zamrazenou.