Brokolice

Tato jednoletá nebo víceletá zelenina patří do čeledi brukvovitých. Brokolici znali už naši dávní předkové, ale její přímo zázračné účinky začaly být objevovány teprve v nedávné době. Pochází z divoce rostoucích druhů oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Prvními pěstiteli byli staří Římané. Z Itálie se brokolice postupně šířila na sever Evropy, ve Francii se objevila na začátku 16. století, v Anglii v 18. století. Nyní se brokolice pěstuje i v České republice, z rostliny se sklízí nevyvinutá květenství. Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitamínů a minerálů obsahuje. Brokolice se pyšní maximem pozitivních vlivů na lidský organismus. Povzbuzuje látkovou výměnu ve všech buňkách, je vhodný pomocník při zbavování se přebytečných kilogramů. Ochraňuje organismus před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkami, ale poskytuje i báječný gastronomický zážitek.

obrázek ke článku Brokolice

Brokolice má tvar růžic, které jsou pevně uzavřené, vyznačují se výrazným zeleným až modrozeleným odstínem. Jelikož se rostliny z čeledi brukvovitých velmi dobře a snadno mezi sebou kříží, můžeme se setkat například i s bílou brokolicí.

Brokolice je plodinou chladných období, nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, letní vedra způsobují předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychleji vykvétá. Nejběžnějším termínem výsevu a výsadby brokolice je časné jaro, sklizeň pak nastává v červnu.

Vzhledem ke krátké vegetační době (70 – 90 dní) je možné vypěstovat brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna. Rostliny brokolice snesou na podzim mráz až do –5 °C, takže růžice lze často sklízet ještě i v listopadu.

Sklízí se ručně, každá hlávka je odříznuta, košťál a ostatní listy zůstávají na poli. Při nákupu vybíráme jen nepoškozené růžičky beze skvrn. Brokolici konzumujte do 3 dnů, jinak žloutne a ztrácí důležité živiny. I když je chuť brokolice značně výrazná, bývá často přirovnávána ke květáku. Je to zřejmě proto, že se i podobně upravuje.

Běžně se pěstují dva základní druhy brokolice:


  • brokolice květáková - tvoří velkou středovou růžici
  • brokolice výhonková – středová růžice je menší, rostlina je ale větvená a tvoří množství drobných postranních růžiček

Čerstvá brokolice je vlivem dovozu u nás k dostání po celý rok.

Brokolice obsahuje:


  • Beta karoten
  • Vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 - kyselinu listovou
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Železo (Fe)
  • Draslík (K)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Selen (Se)
  • Síru (S)
  • Fosfor (P)
  • Měď (Cu)
  • Nikl (Ni)
  • Fluor (F)
  • Kobalt (Co)
  • Jód (J)
  • Vlákninu

Brokolice je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. K jejím dobrým vlastnostem patří, že není náchylná k přijímání dusičnanů z půdy. Pro svůj vysoký obsah antioxidačního beta karotenu napomáhá snižovat množství volných radikálů v organismu. Tím snižuje riziko cévních onemocnění, mrtvice, šedého zákalu a dokonce rakoviny.

Pro svůj vysoký obsah kyseliny listové (vitaminu B9) je brokolice velmi důležitá v těhotenství a v období před početím. Její dostatek redukuje riziko vzniku zdravotní vady období prenatálního vývoje (rozštěpu páteře plodu).

Vliv brokolice na naše zdraví:


  • ochraňuje před vznikem zhoubných nádorů, likvidace rakovinového bujení (rakovina tlustého střeva, žaludku, děložního čípku, prostaty a plicních nádorů u kuřáků)
  • prevence chudokrevnosti (anemie)
  • prevence vývojových vad plodu
  • pomáhá při léčbě osteoporózy
  • účinkuje proti překyselení
  • posiluje a léčí játra, žlučník, žaludek
  • pomáhá při onemocnění ledvin
  • snižuje riziko cévních onemocnění
  • snižuje riziko mrtvice
  • má detoxikační účinky
  • prevence šedého zákalu
  • podporuje správnou činnost svalů, srdce
  • podílí se na přenosu nervových vzruchů
  • tvorba hormonů
  • doporučována při léčbě nemocí z ozáření
  • podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
  • povzbuzuje imunitní systém
  • pomáhá proti neklidu, nervozitě a poruchám spánku
  • podporuje krvetvorbu
  • zásobuje buňky kyslíkem
  • mírní menstruační bolesti u žen

Vysoký podíl vlákniny zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu, pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním.

Brokolice se značně podílí i na detoxikaci karcinogenních látek v těle, které se do těla dostávají okolním prostředím a stravou.

Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici (i v květáku a zelí), dokáže opravit DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, které zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny (rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty).

Obliba brokolice v naší kuchyni v posledních letech neustále roste. Dá se vařit v mírně osolené vodě, zapékat. Z hlediska zachování cenných látek je vhodná úprava v páře, která trvá pouze pár minut. I mladé a jemné listy brokolice jsou jedlé a lze je připravit podobně jako kapustu.

Je velice chutná přelitá rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou. Přidává se do různých směsí, salátů a polévek, hodí se i jako příloha k masu či rybě.

I když je brokolice na trhu k dostání celoročně, lze ji kuchyňsky upravovat i zamrazenou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Brokolice


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní