Komentáře ke článku: Kedluben

Kedluben (brukev zelená) je jednou z nejstarších košťálovin. Minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Předkem brukve zelné byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem. Odrůdy nám známé pocházejí pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Dnes se kedluben pěstuje ve střední Evropě, zvláště u nás, v Německu a ve Švýcarsku. Pěstuje se celý rok na polích i ve sklenících. Kedluben je spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta,…) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině. Konzumní částí rostliny je nadzemní zdužnatělá hlíza. Pokud není zdřevnatělá, je lehce stravitelná. Mladé listy obsahují několikrát více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, výborně se hodí jako přísada do zeleninových salátů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní