Jablečná vláknina

Jablečná vláknina (pektin) patří mezi měkké (rozpustné) vlákniny. Tato vláknina má nejen velmi pozitivní účinky na naše zdraví, ale celosvětový výzkum odhalil, že vláknina má i prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost.

obrázek ke článku Jablečná vláknina

Jablečná vláknina se vyrábí ze slupek jablek. Nejprve se usuší a pak mele. Má výraznou nasládlou vůni a chuť.

Jablečná vláknina přispívá k:


  • čištění střev (jemnějších účinků této vlákniny se využívá hlavně v pokročilejší fázi čištění tlustého střeva)
  • obnovení a posílení zdravé střevní mikroflóry, čímž zlepšuje trávení
  • hubnutí

Jablečná vláknina je důležitou součástí mnoha diet, neboť:


  • Zpomaluje trávení, tím prodlužuje pobyt stravy v žaludku a snižuje pocit hladu.
  • Zvětšuje objem stravy v žaludku, čímž navozuje pocit sytosti.
  • Stabilizuje krevní cukr, což znamená stabilnější pocit sytosti a menší potřebu jíst.

Při užívání jablečné vlákniny si dejte pozor na nevhodnou kombinaci s některými sacharidy v potravinách. Mohlo by to mít za následek nepříjemné střevní potíže (průjem, nadýmání).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Jablečná vláknina


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní