Jablečná vláknina
Jablečná vláknina (pektin) patří mezi měkké (rozpustné) vlákniny. Tato vláknina má nejen velmi pozitivní účinky na naše zdraví, ale celosvětový výzkum odhalil, že vláknina má i prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost.
Jablečná vláknina
se vyrábí ze slupek jablek. Nejprve se usuší a pak mele. Má výraznou nasládlou vůni a chuť.
Jablečná vláknina přispívá k:
- čištění střev (jemnějších účinků této vlákniny se využívá hlavně v pokročilejší fázi čištění tlustého střeva)
- obnovení a posílení zdravé střevní mikroflóry, čímž zlepšuje trávení
- hubnutí
Jablečná vláknina je důležitou součástí mnoha diet, neboť:
- Zpomaluje trávení, tím prodlužuje pobyt stravy v žaludku a snižuje pocit hladu.
- Zvětšuje objem stravy v žaludku, čímž navozuje pocit sytosti.
- Stabilizuje krevní cukr, což znamená stabilnější pocit sytosti a menší potřebu jíst.
Při užívání jablečné vlákniny si dejte
pozor na nevhodnou kombinaci s některými sacharidy v potravinách. Mohlo by to mít za následek nepříjemné
střevní potíže (průjem, nadýmání).
Sdílet na: