Komentáře ke článku: Papája (Papája melounová - Carica papaya)

Papája, nazývaná také palmová tykev, je vytrvalá dvoudomá tropická bylina. Původní domovinou je vlhké tropické pásmo Střední Ameriky a jižní Mexiko, kde dorůstá do výšky 2 - 10 metrů. Plodí několik let po sobě. Pro velké lahodné plody se nyní pěstuje v tropech po celém světě. Na stonku, zpravidla nerozvětveném, jsou nápadné velké jizvy po opadaných listech a teprve na jeho vrcholu vyrůstá růžice dlouze řapíkatých listů, které jsou shora lesklé. Papája je tak na první pohled podobná palmě. Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex. Tato surovina se využívá při výrobě různých léků. Plodem je kulatá nebo oválná bobule s velkým semeníkem uvnitř. Plod dorůstá délky až 80 cm a váhy 9 – 10 kg. Vyvážejí se však pouze plody o váze 400 – 1 000 gramů. Nezralé plody papáji bsahují důležitý enzym papain, který chrání plod před hmyzem. Slupka má zelenou až žlutou barvu. I když aroma papáji není každému příjemné, velice jemná chuť žluté či oranžové dužniny dojem vyváží. Dužnina dobře vyzrálých plodů je medově nasládlá a svou chutí připomíná ananasové melouny. Semena jsou nepoživatelná, rozdrcená se používají jako náhražka pepře.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní