Meruňky
Meruňky patří mezi nejen velmi chutné, ale i mezi nejzdravější ovoce. Jsou plodem meruňky obecné, jedná se o peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené nebo v podobě marmelády. Pocházejí z tropických a subtropických oblastí střední a jihovýchodní Asie, především z Číny. V 17. století se postupně meruňky začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy. Obsahují kromě jiného i důležitý beta-karoten, který brání negativním vlivům volných radikálů na náš organismus. Posiluje imunitní systém, má celkově omlazovací efekt. Meruňky zpomalují proces stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty.
Dříve si meruňky mohli dopřát jen bohatí lidé. Dnes se odborníkům podařilo výrazně
posílit otužilost a odolnost těchto rostlin, takže meruňky může pěstovat téměř kdokoliv.
Nejlépe je meruňky
kupovat a konzumovat v sezóně, protože v zimě se buď dováží a dlouho se skladují nebo pochází ze skleníků, čímž jsou negativně ovlivněny cenné vitamíny a prvky. Při konzumaci meruněk z dovozu je nutné plod
řádně umýt, neboť slupka může obsahovat zdraví ohrožující postřiky.
Meruňky mají celkově výrazně
pozitivní účinek na organizmus.
Dužnina meruněk obsahuje velké množství sacharidů, organických kyselin a minerálních látek. Mimo to mají léčivé účinky též
meruňková jádra. Obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamíny řady B, využívají se průmyslu i v domácnostech
místo mandlí. Oloupaná semena se přidávají po několika kusech i do meruňkového džemu.
Meruňky obsahují:
- provitamin A
- vitamíny skupiny B – B3, B5, B9
- vitamin C
- železo (Fe)
- hořčík (Mg)
- vápník (Ca)
- draslík (K)
- fosfor (P)
- síru (S)
- křemík (Si)
- mangan (Mn)
- měď (Cu)
Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku
kuřáků, protože pozitivně ovlivňuje sliznici plic. Pro svůj obsah mědi jsou meruňky prospěšné pro ženy
v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Pozitivní vliv meruněk na naše zdraví:
- posilují imunitu
- působí proti únavě
- zlepšují krevní obraz
- podporují krvetvorbu a růst buněk
- snižují hladinu krevního cholesterolu
- léčí srdce
- podporují růst
- posilují nervový systém
- zlepšují astma
- posilují vlasy, nehty, pokožku
- odbourávají tuky
- působí antistresově, zvyšují vitalitu
- pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
- zlepšují zrak
- pomáhají při neurózách a nespavosti
- urychlují průběh rekonvalescence
- působí proti zácpě
- chrání pokožku při letním opalování
Použití v kuchyni je široké, jsou výborné nejen čerstvé nebo sušené, ale i v tekutém stavu. Vyrábějí se z nich džusy, džemy, kompoty a
marmelády. Zpracovávají se na
likér, dají se i
zmrazovat. Známé jsou meruňkové knedlíky a moučníky, přidávají se do pohárů, salátů, hodí se také jako příloha ke grilovaným a pečeným masům.
Především
sušené meruňky jsou bohaté na magnézium, které má pozitivní vliv na fungování
nervového systému. Pomáhá předcházet nespavosti způsobené především psychickým napětím a stresem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...