Třešně
Třešeň patří mezi peckovice, dostala se k nám z Asie. Plody dozrávají později než jahody, ale svou oblíbeností se jim téměř vyrovnají. Třešním jsou podobné sladkovišně a višně, které obsahují také mnoho účinných látek. Mají však natrpklou chuť, která není natolik oblíbená.
Třešně jsou
bohaté na vitamíny a minerály, pozitivně ovlivňují celý náš organismus,
posilují imunitu. Mají protizánětlivé účinky (ulevují namáhaným kloubům), pomáhají snižovat teplotu.
Antioxidanty v nich obsažené jsou důležité v boji proti stárnutí. Třešně obsahují i velké množství
vitaminu C, který udržuje zdravou pleť i vlasy, výrazně zlepšuje imunitu.
Draslík odvodňuje, pomáhá při léčbě dny.
Antokyany obsažené v třešních chrání cévy, působí jako
prevence rakoviny. Podle nejnovějších studií mají i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi diabetiků.
Třešně obsahují:
- vitamin A
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin E
- Draslík (K)
- Železo (Fe)
- Hořčík (Mg)
- Vápník (Ca)
- Zinek (Zn)
- Fosfor (P)
Nezapomínejte, že třešně tvoří z 80% voda, která v kombinaci s horkem spouští v těle proces kvašení.
Třešně nikdy nezapíjejte, i když po jejich konzumaci často nastoupí pocit žízně. Pokud se pití nevyhnete, mohou se dostavit nepříjemné pocity v břiše, v mnohých případech
i silnějším zažívací problémy provázené silnými křečemi v břiše.
Trvanlivost utržených třešní je
poměrně krátká, zvláště jsou-li zbaveny stopek! Při jejich konzumaci za syrova se můžeme setkat s jejich nežádoucími hosty v podobě malých bílých červíků. Zbavit se jich můžeme ponořením třešní do misky s vodou, červi vyplavou na hladinu a je po problému.
Třešně lze konzumovat nejen
za syrova, kdy jsou ozdobou mnoha dezertů, jogurtů a zmrzlinových pohárů, ale dají se
uchovávat jako kompotované a zmrazené. Výborná je třešňová šťáva, sirupy i džemy. Každý jistě zná také třešně v kapalném stavu v podobě
alkoholických likérů.
Sdílet na: