Třešně

Třešeň patří mezi peckovice, dostala se k nám z Asie. Plody dozrávají později než jahody, ale svou oblíbeností se jim téměř vyrovnají. Třešním jsou podobné sladkovišně a višně, které obsahují také mnoho účinných látek. Mají však natrpklou chuť, která není natolik oblíbená.

obrázek ke článku Třešně

Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály, pozitivně ovlivňují celý náš organismus, posilují imunitu. Mají protizánětlivé účinky (ulevují namáhaným kloubům), pomáhají snižovat teplotu. Antioxidanty v nich obsažené jsou důležité v boji proti stárnutí. Třešně obsahují i velké množství vitaminu C, který udržuje zdravou pleť i vlasy, výrazně zlepšuje imunitu. Draslík odvodňuje, pomáhá při léčbě dny.

Antokyany obsažené v třešních chrání cévy, působí jako prevence rakoviny. Podle nejnovějších studií mají i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi diabetiků.

Třešně obsahují:


  • vitamin A
  • vitamíny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • Draslík (K)
  • Železo (Fe)
  • Hořčík (Mg)
  • Vápník (Ca)
  • Zinek (Zn)
  • Fosfor (P)

Nezapomínejte, že třešně tvoří z 80% voda, která v kombinaci s horkem spouští v těle proces kvašení. Třešně nikdy nezapíjejte, i když po jejich konzumaci často nastoupí pocit žízně. Pokud se pití nevyhnete, mohou se dostavit nepříjemné pocity v břiše, v mnohých případech i silnějším zažívací problémy provázené silnými křečemi v břiše.

Trvanlivost utržených třešní je poměrně krátká, zvláště jsou-li zbaveny stopek! Při jejich konzumaci za syrova se můžeme setkat s jejich nežádoucími hosty v podobě malých bílých červíků. Zbavit se jich můžeme ponořením třešní do misky s vodou, červi vyplavou na hladinu a je po problému.

Třešně lze konzumovat nejen za syrova, kdy jsou ozdobou mnoha dezertů, jogurtů a zmrzlinových pohárů, ale dají se uchovávat jako kompotované a zmrazené. Výborná je třešňová šťáva, sirupy i džemy. Každý jistě zná také třešně v kapalném stavu v podobě alkoholických likérů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Třešně


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní