Datlovník pravý (Phoenix dactylifera)
Datlovník pravý (palma) je prastará dvoudomá rostlina (odděleně rostou samčí a samičí jedinci), pocházející z Přední Asie (Mezopotámie). Přes Palestinu a Egypt se tento strom, dorůstající výšky až 30 metrů, postupně dostal do dalších pouštních a subtropických oblastí. Největšími producenty datlí jsou Irák, Egypt, Maroko, Alžírsko, Tunisko, Španělsko. Celá rostlina působí velmi dekorativně. Štíhlé kmeny, zdrsnělé zbytky odřezávaných starých listů, nesou na vrcholu chochol několika desítek velmi dlouhých, dělených listů. Datle, plody palmy datlové jsou šťavnaté bobule o průměru 3,5 cm a délce až 7,5 cm. Pěstují se v mnoha odrůdách, konzumují se čerstvé i sušené. Ve zralosti mají datle jantarovou barvu (hnědočernou). Palma plodí jedenkrát do roka a lze z ní sklidit až 100kg datlí.
Pokud doma zasadíte pecku datle, vyroste z ní v našich podmínkách sice hezká pokojová palmička, ale plodů se u ní
nedočkáte.
Sušené datle se konzumují jako sušené ovoce, rozemleté na mouku jsou pro arabské národy nepostradatelnou součástí přípravy nejrůznějších pokrmů (vařených, pečených, smažených, kaší, polévek). V suchém prostředí
vydrží několik měsíců, uzavřené ve vzduchotěsné nádobě až 1 rok, v mrazáku i několik let. Při nákupu datlí je třeba dát pozor, aby
nebyly ošetřeny chemicky (sířeny).
Čerstvé datle se konzumují jako ovoce, plody by měly být měkké a šťavnaté. Čerstvé datle se skladují v chladném prostředí, kde
vydrží několik týdnů. Jsou neodmyslitelnou součástí arabské kuchyně (např. pečené na másle).
Z
přezrálých datlí vytéká hustý sirup, z něhož se vyrábí datlový med.
Datlovník je všestranně užitečnou rostlinou:
- Plody (datle) - převážně se suší a následně konzumují.
- Mladé vrcholové listy se připravují jako palmové zelí.
- Z tuhých dlouhých listů se pletou košíky, klobouky a nádoby.
- Z pevných vláken stonků se splétají provazy a rohože.
- Z naříznutého samčího květenství vytéká sladká míza, z níž kvasí palmové víno.
- Drcená semena se používají jako krmivo zvířat (velbloudů).
Datlové palmy jsou vysazovány i jako
dekorativní stromy, lemují ulice měst i pláží, ale největší význam mají jako všestranně užitečné stromy,
přinášející obživu. Jsou významným
exportním artiklem. Daří se jim při vysokých teplotách, ale potřebují i dostatečnou závlahu.
Datle obsahují:
- jednoduché cukry – glukózu, fruktózu (čerstvé 25 - 50%, sušené až 70%)
- bílkoviny - v omezeném množství
- rozpustnou vlákninu
- tryptofan - základ pro tvorbu spánkových hormonů
- provitamin A
- vitamíny skupiny B – především B1, B2, B3, B6
- vitamin C (pouze čerstvé datle)
- vápník
- zinek
- draslík
- fosfor
- železo (pouze sušené datle)
- měď
- mangan
Díky velkému množství přírodních cukrů, které datle obsahují, se jedná o rychlý
zdroj energie pro lidský organismus. Jde o ovoce s nejvyšší energetickou hodnotou, mají nízký obsah vody a sodíku. Podle výzkumů
nezvyšují hladinu glukózy v krvi.
Vliv datlí na naše zdraví:
- bohatý zdroj energie
- pomáhají při nespavosti
- snižují krevní tlak
- jsou považovány za mírné afrodisiakum (pro ženy i muže)
- pečují o svěžest a soustředěnost
- pomáhají při chudokrevnosti
- podporují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách
- jsou vhodné při nemocech jater, kdy jde o menší poškození jaterních buněk
- pomáhají při nechutenství, nemocech žaludku a střev, podporují trávení
- působí proti zácpě
V arabské kuchyni jsou datle součástí mnoha pokrmů, sladí se jimi ovocné saláty, musli, pečivo, …
Vyrábí se z nich také datlový sirup, med, cukr a víno. Ze sušených datlí se mele
mouka.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...