Fíkovník (Ficus carica L.) - fíky

Fíky jsou plody fíkovníku, který se nazývá Smokvoň obecná (Ficus Carica). Původ fíkovníku se ztrácí daleko v minulosti do doby 3 000 – 5 000 let před naším letopočtem, pochází zřejmě z Blízkého Východu. Řadí se mezi nejstarší kulturní plodiny, které lidstvo zná. Nyní jsou fíkovníky rozšířeny do všech tropických a subtropických oblastí světa, pěstují se od západního Středozemí až po severovýchodní Indii, Čínu a Austrálii. Mezi největší producenty fíků patří Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie. Smokvoň obecná je jednodomá rostlina, může dorůstat až do výšky 15 metrů, listy jsou velké, laločnaté, plody mají protáhlý, hruškovitý tvar a tlustou stěnu. Plodit začíná ve 3. – 5. roce, celkem rodí více jak 50 let. V některých tropických oblastech se plody sklízí 2 – 3 krát do roka. Barva čerstvých fíků je žlutá, zelená a někdy i nafialovělá. Po usušení je jejich barva hnědá a na omak jsou měkké.

obrázek ke článku Fíkovník (Ficus carica L.) - fíky

Pokud si koupíte fíky čerstvé, vydrží v chladu nejdéle dva týdny. Chutnají velice sladce a medově a jejich měkká dužina se rozplývá na jazyku. Při nákupu vybírejte fíky, které jsou měkčí a u stopky zahnuté.

Na náš trh se dostávají zejména sušené fíky, které obsahují šestkrát více kalorií než fíky čerstvé. Sušením se výživné látky koncentrují.

Sušené fíky obsahují hodně cukru, jejich častá konzumace může vést k tvorbě zubního kazu. Uskladněny vydrží až 6 měsíců, aniž se sníží jejich kvalita. Neotevřené balíčky vydrží až dva roky. Je však nutné je často kontrolovat, aby nebyly napadeny roztoči. Navíc mohou být kontaminovány i plísňovými toxiny.

Fíky obsahují množství prospěšných živin, a to jak v čerstvém, tak i sušeném stavu. Zvyšují výkonnost, soustředění, povzbuzují nervy a pomáhají zahánět únavu. Patří mezi cenné zdroje kvalitních antioxidantů, které na sebe dokážou vázat volné radikály.

Ve formě kašovitých obkladů hojí rány, šťáva nezralých fíků pomáhá odstranit bradavice.

Čerstvé fíky obsahují:


  • 70 - 80% vody
  • 20 – 25% sacharidů
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • aminokyseliny
  • organické kyseliny
  • slizy
  • fermenty
  • enzymy
  • provitamin A
  • vitamin B1, B2
  • vitamin C
  • draslík

Sušené fíky obsahují:


  • 60% sacharidů (glukózu, fruktózu a min. množství sacharózy)
  • 18% vody
  • 6% bílkovin
  • 5% pektinů - rozpustnou vlákninu
  • 1% tuku - esenciální mastné kyseliny
  • lignin - nerozpustnou vlákninu
  • polyfenoly
  • enzymy – např. ficin, který štěpí bílkovinu
  • vitamin A
  • vitamin B
  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • železo

Fíky obsahují hodně vlákniny, a to jak rozpustné (pektin), která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustné, která zlepšuje střevní peristaltiku (odstraňuje zácpu, chrání a čistí střeva od škodlivých usazenin). Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty.

Vliv fíků na zdraví:


  • zvyšují výkonnost a soustředění - vyživují mozek a nervy
  • usnadňují a urychlují trávení a vyměšování
  • zvyšují peristaltiku střev
  • odstraňují zácpu - šetrné projímadlo
  • zvyšují hladinu glukózy v krvi
  • snižují možnost mutace a poškození jednotlivých buněk
  • chrání srdce před onemocněním rakovinou
  • snižují riziko vývinu cukrovky v dospělém věku
  • působí močopudně
  • rozpouští usazeniny (kameny, písek) v ledvinách a močových cestách
  • zmírňují kašel, usnadňují vykašlávání
  • působí proti infekcím
  • snižují krevní cholesterol
  • jsou okamžitým zdrojem energie, odstraňují únavu

Konzumace fíků se doporučuje hlavně lidem s tvůrčí profesí, sportovcům, dospívajícím, těhotným ženám a kojícím matkám, ale i těm, kteří jsou fyzicky anebo psychicky aktivní.

Čerstvé zralé fíky se konzumují především jako chutné stolní ovoce. Dále se z nich připravují džusy, saláty, kompoty, marmelády, vína a likéry. Fíky lze úspěšně použít v kombinaci se slanými pokrmy, nejznámější je spojení čerstvých fíků a horské šunky či kozího sýra. Oblíbené jsou i gurmánské omáčky k vepřovému masu a zvěřině.

U nás se ale fíky objevují spíše v sušené podobě, neměly by chybět na žádném vánočním stole. Bývají součástí věnců ze sušeného ovoce na adventních trzích. Sušené fíky se přimíchávají do směsí musli, jsou zdravou alternativou cukrovinek, přidávají se do moučníků a ovocných koláčů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Fíkovník (Ficus carica L.) - fíky


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní