Hrušky
Jedná se o ovoce našich krajů. Není to jen chutné ovoce, neboť hrušky mají i léčivé účinky. Dá se využít i odvar z listů, který pomáhá proti revmatu, zánětům močových cest a ledvinovým kamenům.
Hrušky
obsahují nejen šťávu, ale i vlákninu, která zasytí a čistí střeva. Pomáhají při zácpě, nízký obsah bílkovin, tuků a sacharidů předurčuje toto ovoce jako
vhodné při redukčních dietách.
Hrušková šťáva posiluje imunitní systém, obsahuje:
Železo obsažené v hruškách podporuje tvorbu krve.
Vysoký podíl draslíku a nízký obsah sodíku z nich dělá ovoce vhodné pro lidi s onemocněním oběhového systému a ledvin. Draslík odvodňuje (úleva při nadměrném zadržování vody) a snižuje krevní tlak.
Kyselina listová mimo jiné povzbuzuje tvorbu serotoninu (hormonu štěstí).
Také v naší kuchyni měly hrušky již od pradávna široké využití. Vařila se z nich chutná
povidla, rozkrájené se
sušily na křížaly, na kterých si děti pochutnávaly během zimních měsíců. Hospodyňky hrušky
kompotovaly, čerstvými se
zdobily různé dezerty a poháry.
Z padaných hrušek je výborný
mošt, ale i pálenka.
Sdílet na: