Papája (Papája melounová - Carica papaya)
Papája, nazývaná také palmová tykev, je vytrvalá dvoudomá tropická bylina. Původní domovinou je vlhké tropické pásmo Střední Ameriky a jižní Mexiko, kde dorůstá do výšky 2 - 10 metrů. Plodí několik let po sobě. Pro velké lahodné plody se nyní pěstuje v tropech po celém světě. Na stonku, zpravidla nerozvětveném, jsou nápadné velké jizvy po opadaných listech a teprve na jeho vrcholu vyrůstá růžice dlouze řapíkatých listů, které jsou shora lesklé. Papája je tak na první pohled podobná palmě. Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex. Tato surovina se využívá při výrobě různých léků. Plodem je kulatá nebo oválná bobule s velkým semeníkem uvnitř. Plod dorůstá délky až 80 cm a váhy 9 – 10 kg. Vyvážejí se však pouze plody o váze 400 – 1 000 gramů. Nezralé plody papáji bsahují důležitý enzym papain, který chrání plod před hmyzem. Slupka má zelenou až žlutou barvu. I když aroma papáji není každému příjemné, velice jemná chuť žluté či oranžové dužniny dojem vyváží. Dužnina dobře vyzrálých plodů je medově nasládlá a svou chutí připomíná ananasové melouny. Semena jsou nepoživatelná, rozdrcená se používají jako náhražka pepře.
V posledních třiceti letech byly vyšlechtěny
kultivary pouze 1 metr vysoké s oboupohlavnými květy. I když je papája typickou tropickou rostlinou, lze ji úspěšně
pěstovat i v našich
bytových podmínkách.
Papája obsahuje:
- latex
- enzym papain - známý svými čistícími schopnostmi a v boji proti rakovině
- provitamin A
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B5)
- vitamin C
- draslík
- fosfor
- vápník
- železo
Semena v lékařství pomáhají zbavit tělo cizorodých látek a organismů. Jelikož však obsahuje látku, která napomáhá
potratu,
nedoporučují se v těhotenství.
Pozitivní účinky papáji:
- ovlivňuje vitalitu buněk
- podporuje trávení – pomáhá rozkládat bílkoviny
- chrání sliznice
- působí příznivě na zrak
- zmírňuje bolest
- čistí pleť – pomáhá pleti zbavit se nežidů
- obnovuje strukturu a barvu vlasů
Papainové injekce aplikované přímo do páteře pomáhají
uvolnit zablokované ploténky.
Papája je pro své účinky součástí
kosmetických přípravků (masek, čistících peelingů, šampónů, pěnových koupelí).
Při nákupu papáji kontrolujeme povrch slupky, zda není povadlá, nakažená plísní. Ovoce by
mělo být pružné, bez otlačenin. Skladujeme ji v chladu, temnu, suchu, nejlépe v lednici, kde nám vydrží přibližně týden.
U nás se snadněji sežene papája
sušená.
V kuchyni má papája uplatnění jak
syrová, tak i
vařená. Čerstvá dužnina je výtečná ve
sladké i slané úpravě. Připravují se z ní saláty, moučníky, nápoje. Používá se i v kombinaci se sýrem, mořskými plody, masem, hodí se k rybám a do omáček.
Nezralé plody, které mají nevýraznou chuť, se vaří.
Papája také často
ochucuje žvýkačky, jelikož má velmi chutnou šťávu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...