Kaki (Tomel japonský)
Tomel japonský je subtropický opadavý strom s velmi tvrdým dřevem, které připomíná eben. Dnes je rozšířen v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Původ kaki lze vystopovat v Asii, kde si jej oblíbili již v 7. století Číňané, Korejci a Japonci. Do Evropy se dostalo někdy mezi 17. - 19. stoletím a trvale zakořenilo zejména ve španělských regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie. Dnes se hojně pěstuje nejen v Číně a Japonsku, ale i ve Středozemí (v Itálii, Španělsku, Izraeli, Albánii), a v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem. Do České republiky se kaki dováží hlavně ze Španělska, kde se sklízí na přelomu září a října, na našem trhu je tedy k dostání většinou jen od poloviny října do poloviny prosince, pokud se nedováží odjinud. Přestože je tomel japonský subtropický strom, dokáže odolávat i mrazu. Dá se pěstovat i v České republice.
Kaki ve své domovině dosahuje
výšky 3 – 10 metrů.
Listy jsou široce oválné, krátce řapíkaté. Strom
kvete od dubna do června,
plody dozrávají koncem podzimu.
Plod je kulovitá bobule, v době zralosti žlutá, ojíněná, s vytrvalým kalichem, podobná rajčeti o průměru 5 -10 cm.
Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g.
Dužina je oranžová, semena jsou elipsoidní, plochá, hnědá.
Toto exotické ovoce je nejen neobyčejně
chutné, ale i velmi
prospívá našemu zdraví. Jasně
oranžové nebo žluté plody tomelu japonského vypadající jako přerostlá rajčata, se jinak
nazývají také churma, tomel, kakichurma, jam, persimon či shitse. Někdy se mu říká také korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.
Abyste si na kaki opravdu pochutnali, musí být zralé.
Nezralé je natrpklé, má svíravou chuť, musí se tedy nechat při pokojové teplotě dostatečně dozrát, změknout.
Dozrání trvá cca dva týdny.
Zralé kaki, které je na omak
měkké a sladké, voní lehce po vanilce a jeho dužina chutná jako broskev, mango, meruňka, žlutý meloun a hruška dohromady v kombinaci s mrkví a dýní.
Kaki obsahuje:
- přes 65 % vody
- vysoké množství jednoduchých sacharidů
- velké množství vlákniny (např. pektin) - zaručuje správné fungování střev a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi
- lykopen - antioxidant zpomalující procesy stárnutí
- bílkoviny
- vitamíny (A, C, E)
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- draslík (K)
- fosfor (P)
- železo (Fe)
- měď (Cu)
- mangan (Mn)
Díky vysokému obsahu jednoduchých sacharidů je kaki rychlým
zdrojem energie, přitom je nízkoenergetické.
Pozitivní vliv kaki na naše zdraví:
- posiluje imunitní systém
- snižuje hladinu krevního cholesterolu
- je to antioxidant – pomáhá v boji proti volným radikálům
- povzbuzuje pohyb střev
- podporuje činnost jater a ledvin
- upravuje metabolismus
- pomáhá při stresu, nervozitě, únavě
- má příznivé účinky při srdečních potížích
- pomáhá při nachlazení
- zmírňuje svalové potíže
- přispívá ke zdraví a pevnosti kostí
Kaki lze bohatě využít v široké řadě receptů. Lze ho konzumovat
čerstvé i tepelně upravené. V syrovém stavu ho raději jezte
bez slupky. Můžete ho oloupat nebo rozkrájet a vyjíst lžičkou podobně jako kiwi. Dá se kompotovat, můžeme ho zmrazit nebo sušit (podobně jako fíky).
Hodí se do salátů či dezertů, nebo příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...