Černý rybíz (Ribes nigrum L.)
Černý rybíz (lidově i meruzalka černá) je nepříjemně páchnoucí ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule, s významně vysokým obsahem vitaminu C. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m, je klasifikován v rodu Ribes (rybíz) a řazen do čeledi angreštovité (Crossulariaceae). Má světlé, později červenohnědé a chlupaté větvičky. Listy jsou tří až pětilaločné, řapíkaté a na okrajích pilovité. Rub listů, řapíky a květní kalichy jsou posety žlutými žlázkami. Květy jsou žlutozelené a zvonkovité a jsou uspořádány v hroznech. Kvete od dubna do května. Plodem je černá bobule, nazývaná rybíz. Charakteristickou vůni (výrazné aroma) dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice. Černý rybíz se vyskytuje i divoce, ale léčivou surovinu získáváme z keřů pěstovaných na zahradách a na plantážích.
Listy černého rybízu
sbíráme od května do září, nejlépe však na jaře během květu rostliny nebo později po sklizni plodů. Listy
sdrhujeme ručně v rukavicích od zdola nahoru a sušíme je ve vrstvě do 5 cm ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech. Při sušení
umělým teplem sušíme listy při maximální teplotě 40 - 50°C. Dobře usušený list si zachovává
původní barvu. Usušené listy
skladujeme v tmavé a vzduchotěsné nádobě.
List je pro příjemné aroma a jemné léčivé působení cennou součástí domácích celoročních i léčivých bylinných
čajových směsí (součást čajů pro léčbu močových cest).
Plody sbíráme úplně zralé v pozdějším létě, můžeme je použít jak
čerstvé, tak i
sušené. Plody sušíme umělým teplem při maximální teplotě 50°C.
Pití
šťávy z černého rybízu působí jako prevence proti vápníkovým
ledvinovým kamenům.
Sušené plody jsou cennou součástí ovocných
čajů. Obsažené
pektiny jsou pomocníkem při boji s rakovinou.
Kořen sbíráme na konci květu rostliny, během června a července. Nakrájíme ho na menší kousky a sušíme při maximální
umělé teplotě 40°C.
Černý rybíz obsahuje:
- bioaktivní flavonoidy
- éterické silice
- pektiny
- organické kyseliny
- vitamin P - rutin
- tanin
- fytoncidy
- třísloviny
- resveratrol - silný přírodní antioxidant (látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, které napadají a ničí buňky)
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- vitamin E
- hořčík
- vápník
- zinek
- draslík
- železo
- fosfor
- mangan
- měď
- sodík
Komplex flavonoidů obsažený v černém rybízu má pozitivní účinek nejen na
cévy, ale zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným
vitaminem C má
ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.
Obsažené
flavonoidy a antioxidanty mají preventivní vliv na rozvoj některých demencí (ochrana mozkových cév i buněk).
Pozitivní účinky černého rybízu:
- podporuje krvetvorbu
- pomocník v boji s rakovinou
- má pozitivní účinky na celý cévní systém
- přírodní antioxidant – prevence některých demencí a stárnutí buněk, tkání, orgánů a celého organismu
- působí močopudně a potopudně
- chrání a zpevňuje sliznice a cévy
- podporuje trávení, posiluje žaludek
- působí proti průjmu, působí protihnilobně
- léčí zánět hltanu a hrtanu
- posiluje imunitu - bojuje proti nachlazení a kašli
- léčí hemeroidy a křečové žíly
- posiluje organismus
- působí proti artritidě
- podporuje zdraví kostí a zubů
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...