Komentáře ke článku: Goji, kustovnice čínská (Lycium chinense)

Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži], se používá v celé Číně po staletí jako omlazující ovoce. Jde o mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 2 - 3 metry. Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné. Kvete od června do srpna, květy mají bílo-fialovou barvu. Mezi původní oblasti jejího výskytu patří jižní Čína, Tibet a Mongolsko, postupně se rozšířila i do dalších částí Asie. Rod kustovnice zahrnuje asi 80 druhů. Je rozšířen v mírném pásu a subtropech zejména v jižní části Jižní Ameriky a v jižní Africe, v menší míře i v mírných oblastech Asie a Evropy. Provincie Nixgxia v Číně patří mezi nejkvalitnější producenty. Důvodem je nejspíš specifické klima podhůří Himalájí a dostatek kvalitní, velmi úrodné půdy. Název Goji Berry s největší pravděpodobností pochází z oblasti Gojal, kde kustovnice vždy v hojnosti rostla. Kustovnice plodí druhým až třetím rokem. Plodem jsou oranžovo-červené, 2 - 3 cm velké, bobule, které se vzhledem podobají šípkům. Jelikož dozrávají až později, je vhodné kustovnici vysazovat na slunná teplá místa, aby mohly plody dozrát. Zralé plody jsou sladké a velmi chutné.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2018 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní