Vitamin A - Retinol

Zdravý organismus potřebuje přiměřenou hladinu vitaminu A. Jeho spotřeba rychle stoupá, jsou-li oči namáhány při prudkém slunci nebo špatném osvětlení. Vitamin A je však velmi citlivý vůči oxidačním činidlům, škodlivě na něj působí světlo, zvláště UV. Provitamin A z rostlinné stravy se nazývá betakaroten. V lidském organismu je účinkem enzymu karotenázy přeměňován na vitamin A. Tato reakce je uskutečňována převážně ve stěně tenkého střeva a v játrech. Betakaroten patří mezi antioxidanty, má schopnost na sebe vázat a zneškodnit volné radikály, což Retinol nemá.

obrázek ke článku Vitamin A - Retinol

Vitamin A je rozpustný v tucích, v těle tak může zůstat v tukových zásobách měsíce až roky. Pečuje o ostrý zrak, pomáhá oku přizpůsobovat se při přechodu z jasného světla do tmy, správnému vidění barev, dokáže ulevit "suchým očím", přispívá k hojení ran, popálenin a vředů. Vitamin A také podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a krvetvorby. Je potřebný pro tvorbu spermií a vajíček a pro správný vývoj plodu. Tím, že kontroluje dělení buněk, brání rozvoji některých zhoubných nádorů.

Lidé se zvýšeným přívodem vitaminu A mají menší riziko rakoviny žaludku, plic, jícnu, tlustého střeva, močového měchýře, karcinomu kůže, prsu a hrdla děložního. Vlivem vitaminu A dochází také k posílení imunitního systému, podporuje vznik T-lymfocytů, hraje významnou roli v boji proti infekcím. Je zvláště důležitý při chorobách dýchacích cest. Vitamin A a betakaroten působí preventivně proti vzniku aterosklerózy, která by mohla vést až k infarktu myokardu nebo k mozkové mrtvici.

Tento vitamin je důležitý pro noční vidění a může pomáhat v prevenci šedého zákalu. Pro antioxidační vlastnosti se betakaroten doporučuje jako prostředek zabraňující předčasnému stárnutí kůže. Syntetické deriváty vitaminu A se využívají k léčbě akné a lupénky.

Nedostatek vitaminu A způsobuje:


  • suchou kůži na kolenou a loktech
  • lupy a suchý vlas
  • prodloužení doby než se oči po příchodu do šera rozkoukají
  • v nočních hodinách není člověk bezpečný při řízení vozidla, neboť při oslnění trvá delší dobu adaptace
  • nepříjemný pocit v očích, nemáme-li sluneční brýle při slunci v létě
  • únavu očí po dívání se na televizi
  • svědění v koutcích, když se oči unaví
  • nechutenství
  • u žen může vznikat poševní výtok
  • nedostatek mléka u kojících žen
  • špatný vývoj plodu před porodem
  • sklon k vysychání a zánětu sliznice
  • špatný vývoj kostí a zubů u dětí
  • pórovitost kůže a trudovitost ve tvářích
  • třepení a vrásnění nehtů
  • poruchu tvorby kostí
  • poruchu nervového systému
  • celkové předčasné stárnutí

Použití vitaminu A:


  • zlepšení zraku (při šerosleposti, vysychání oční spojivky a rohovky, degenerativních změnách sítnice, spojivky a rohovky)
  • zlepšení stavu sliznic
  • odstranění zarudlých a opuchlých víček
  • zvýšení odolnosti proti infekcím
  • hojení kostí a ran
  • prevence nádorových onemocnění
  • zdravé zuby a dásně
  • ochrana před UV zářením
  • rekonvalescence
  • při zvýšené činnosti štítné žlázy
  • při léčbě mužské sterility
  • při akutní otravě alkoholem
  • prevence stresového vředu
  • akné, lupénka
  • záněty dýchacích cest
  • záněty močového ústrojí a při sklonech k tvorbě močového písku
  • posílení imunity, ochrana proti některým virům

Zdravý organismus potřebuje přiměřenou hladinu vitaminu A. Jeho spotřeba rychle stoupá, jsou-li oči namáhány při prudkém slunci, špatném osvětlení (příliš silné světlo nebo naopak šero). Vitamin A se ničí vzdušným kyslíkem. Tělo dovede vitamin A vstřebat pouze za přítomnosti žluče (vyloučí se do střev pouze tehdy, je-li ve stravě dostatek tuku) a vitaminu E (ve stravě nebo syntetický).

Přírodními zdroji vitaminu A jsou:


  • játra
  • ledvinky
  • vaječný žloutek
  • ryby, rybí tuk
  • zelenina (např. mrkev, rajčata, petržel, špenát, citrón grafefruit,..)
  • máslo
  • obohacené mléko, mléčné výrobky
  • některé ovoce (např. meruňky, broskve, ananas,..)

Vitamin A, který je obsažen např. v mrkvi, nedovede lidský organismus vstřebat, je-li mrkev konzumována v syrovém stavu. V syrovém stavu se vstřebá pouze vitamin C obsažený v mrkvi a další stopové minerální látky. Je-li však mrkev vařená, využitelnost vitaminu A je až na 50%. 100% využitelnost nastává pouze tehdy, když se zelenina rozmixuje do tekutého stavu a tento nápoj se ihned vypije.

Běžnou vyváženou stravou předávkovat vitamin A nelze, ale chemickými přípravky předávkování hrozí. Vysoké dávky vitaminu A po dobu několika měsíců jsou toxické, proto je třeba opatrnosti, hlavně v těhotenství, kdy toto předávkování poškozuje správný vývoj končetin plodu.

Aby nedošlo k nadbytečnému příjmu vitaminu A, doporučuje se užívat beta-karoten nebo jiné potravinové doplňky s obsahem karotenoidů. Ty jsou zcela bezpečné i pro těhotné ženy, jelikož se zvyšujícím se příjmem se snižuje jejich vstřebávání. Projeví se pouze oranžovým zabarvením kůže. Vitamin A si z karotenoidů dokáže organismus v případě potřeby sám v potřebném množství vyrobit.

Možné potíže při předávkování vitaminem A:


  • bolesti hlavy
  • nevolnost, zvracení
  • apatie
  • krvácení
  • rozmazané vidění
  • bolavé rty
  • suchá, svědící kůže
  • bolesti kloubů
  • tenký lámající se nebo padající vlas ve větší míře

Doporučené denní dávky vitaminu A:


  • děti do 3 let 0,4 mg
  • děti 4 - 6 let 0,5 mg
  • děti 7 - 10 let 0,7 mg
  • nad 10 let 1 mg
  • těhotné ženy 1,2 mg
  • kojící ženy 1,6 mg

Tyto dávky lze bez rizika ohrožení zdraví 2 až 3x překračovat, a to i dlouhodobě, vždy je ale nutné, poradit se s ošetřujícím lékařem. Pro zlepšení vstřebávání je vhodné podávat s vitaminem A i vitamin E a zinek. Zinek usnadňuje využití rezerv vitaminu v játrech a zvyšuje jeho využitelnost v organismu


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Vitamin A - Retinol


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní