Kůzlečí maso
Kůzlata jsou mladé kozy o hmotnosti 5 - 8 kg. Maso obsahuje málo tuku, je vodnaté, má máslově jemnou chuť. Je bílé, stejně jako maso jehněčí, velmi jemné a dobře stravitelné. Obsahuje hodně bílkovin, málo tuků, proto je vhodné pro dietní stravování a dětskou výživu. V dnešní době je velmi obtížné sehnat kvalitní kůzlečí maso od českých chovatelů, běžně se v nabídce obchodů a restaurací nevyskytuje.
Dělení kůzlečího masa:
- Zadní maso - kýta, hřbet.
- Přední maso - plec, hrudí, krk.
Dušené kůzlečí maso
Ingredience (4 porce):
- 3/4 kg kůzlečího masa
- 5 dkg slaniny
- 7 dkg másla
- 1 cibule
- 20 dkg kořenové zeleniny
- hořčice
- sůl
- citrón
Postup přípravy:
- Maso částečně vykostíme, omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny, osolíme.
- Zbylou slaninu na rendlíku lehce vyškvaříme, přidáme máslo a maso na tomto tuku zprudka opečeme.
- Kořenovou zeleninu, včetně cibule očistíme a na jemno nakrájíme.
- Je-li maso dostatečně zatažené, vyjmeme ho z rendlíku a na témž tuku opečeme pokrájenou zeleninu a cibuli.
- Maso následně potřeme hořčicí a vložíme ho zpět do nádoby, přidáme kousek citrónové kůry.
- Dle potřeby podlíváme vodou a dusíme do měkka.
- K hotovému masu přidáme citrónovou šťávu a sos promícháme.
- Šťávu na mase můžeme procedit nebo ji podáme necezenou.
- Jako přílohu podáváme těstoviny, rýži, nočky, saláty.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...