Chróm (Chromium, Cr)
Chróm je stopový prvek, jeho obsah v těle dospělého muže je 6 mg, což je množství, které by se vešlo na špičku nože. Přesto jej můžeme najít ve všech tkáních našeho těla. Chróm má příznivý vliv na látkovou výměnu, je nezbytný pro metabolismus bílkovin, tuků a cukrů.
Chróm
napomáhá využití aminokyselin a stabilizuje energetickou rovnováhu organismu, jelikož průběžně
reguluje hladinu cukru v krvi (přínos pro diabetiky). Díky těmto vlivům pomáhá organismu
snášet vyšší zátěž a umožňuje mu rychlejší regeneraci, čímž
zvyšuje jeho výkonnost. Tím, že chróm přispívá ke štěpení tuků, pomáhá
snížit hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak
zvýšit hladinu prospěšného cholesterolu (HDL), čímž snižuje riziko srdečních chorob.
Zesiluje účinky inzulínu, který dodává do buněk glukózu a aminokyseliny, jež jsou potřebné pro tvorbu energie a syntézu bílkovin. Inzulín patří k nejdůležitějším hormonům,
přispívá k redukci tělesné váhy, rozvoji svalů, zajišťuje správnou funkci srdce a kardiovaskulárního systému.
Přírodní zdroje chrómu:
- ryby
- dary moře
- drůbež
- vnitřnosti
- luštěniny
- rýže
- celozrnné obilniny a pečivo
- obilné klíčky
- brambory
- švestky
- ořechy
- pivovarské kvasnice
Vstřebávání chrómu z potravy
podporuje strava bohatá na vlákninu.
Projevy nedostatku chrómu:
- vysoká hladina cholesterolu
- přecitlivělost na cukr, diabetes
- srdeční onemocnění
- pokles výkonnosti
- zpomalení růstu svalů
- bolest hlavy
- podrážděnost
- pocity nevolnosti
- deprese
- neklid
- únava
- krácení délky života
Příznaky nedostatku chrómu se mohou
stupňovat u osob, které konzumují příliš mnoho jednoduchých cukrů (hroznový cukr, ovocný cukr, rafinovaný krystalovaný cukr).
Údaje o denním příjmu chrómu se v různých zemích liší. U nás se pohybuje doporučené
denní množství chrómu cca 100 mikrogramů. Chróm se vyskytuje v různých chemických formách,
nejužívanější je chromium picolinate a chromium polynikotinát. Za bezpečný a přiměřený denní příjem chrómu se považují
dávky v rozmezí 50 - 200 mikrogramů.
Chróm je vhodné
užívat při jídle, zapít sklenicí vody, aby nedocházelo k podráždění žaludeční stěny. Chróm se lépe vstřebává, je-li užíván s vitaminem C.
Projevy nadbytku chrómu jsou spíše výjimečné. Při krátkodobém užívání v doporučených dávkách by měl být výskyt nežádoucích účinků minimální. Pokud však
trpíte alergií na anorganický chróm, může být pro vás
užívání chrómu nebezpečné.
O užívání chrómu a potravinových doplňků s jeho obsahem se vždy
poraďte předem s ošetřujícím lékařem! U nemocných s cukrovkou, kteří užívají inzulín, může
chróm pozměnit diabetickou léčbu.
Sdílet na: