Rozpustná vláknina

Vláknina nepatří mezi živiny, přesto tvoří významnou složku naší potravy. Rozlišujeme dva druhy vlákniny, rozpustnou a nerozpustnou, a to podle schopnosti vlákniny rozpouštět se ve vodě. Oba tyto typy se nacházejí v různých vzájemných poměrech v potravinách obsahujících vlákninu.

obrázek ke článku Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina


Rozpustná vláknina se označuje také jako měkká vláknina. Má schopnost vstřebávat vodu, velmi snadno bobtná, při jejím podání je však velice důležitý dostatečný přísun tekutin. Po podání tato vláknina okamžitě mnohonásobně zvětší svůj objem, a to už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku střev a změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy. Pomocí střevních bakterií se v tlustém střevě částečně rozkládá.

Mezi rozpustné vlákniny se řadí:


  • Hemicelulóz (základní vláknina v kukuřici a pšenici)
  • Pektin (ovoce – jablka, hrušky, broskve, ale i bobule – rybíz, angrešt)
  • Inulin (čekanka, česnek, artyčoky)

Zdroje rozpustné vlákniny:


  • oplodí jitrocele věnčitého (psyllium)
  • mladý ječmen
  • otruby
  • luštěniny

Existuje i 100% rozpustná, ale nebobtnající vláknina, jejímž zdrojem je částečně hydrolyzovaná guarová guma. Ta se získává ze semen rostliny podobné fazoli. Využívá se také při pečení a vaření jako pojidlo u bezlepkové diety. Výhodou nebobtnající vlákniny oproti bobtnajícím druhům je, že i v případě nízkého přísunu tekutin nehrozí zácpa (obstipace).

Hlavní funkce rozpustné vlákniny v naší stravě:


  • regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě
  • regulace vstřebávání tuků
  • vazba žlučových kyselin
  • vazba vody a tím zvětšení střevního obsahu
  • zvětšení obsahu tlustého střeva a tím naředění toxických látek obsažených ve střevě


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Rozpustná vláknina


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní