Česká republika patří mezi země s nízkým obsahem selenu v půdě. Příliš
nízká hladina selenu v těle ohrožuje
činnost štítné žlázy (přeměnu hormonů), nepříznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, čímž zvyšuje riziko infarktu a cévních onemocnění.
U mužů bývá potřeba selenu vyšší, neboť se ukládá nejen do ledvin a jater, ale hojně se ukládá i ve varlatech, odkud je ve značném množství vylučován společně se spermatem.
Nedostatek selenu zvyšuje pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou nebo srdečním, zánětlivým nebo imunitním onemocněním. Vážnější vliv má jeho nedostatek
na vývoj plodu (může způsobit vrozené vady dítěte), má za následek
sníženou pohyblivost spermií (
jedna z příčin mužské neplodnosti) a zvyšuje
pravděpodobnost samovolného potratu.
Selen se účastní
syntézy prostaglandinů, má vliv na funkci řady enzymů, ovlivňuje tak
obranyschopnost organizmu (posiluje imunitní systém), růst, činnost jater a slinivky břišní,
zpomaluje stárnutí a zmírňuje i jeho projevy (v kosmetice je součástí omlazovacích přípravků, vyhlazuje vrásky).
V době klimakteria
snižuje návaly, zabraňuje
tvorbě lupů, je potřebný při zánětlivých a chronických onemocněních (revmatická artritida, lupus, ..) i jako
prevence šedého zákalu a okulární degenerace u lidí v pokročilém věku života. Společně
s vitaminem E zajišťuje elasticitu buněčných tkání pokožky.
Společně
se zinkem má příznivý vliv na srdeční a cévní nemoci (snižuje riziko infarktu),
chrání organizmus proti onemocnění rakovinou (například rakovinou tlustého střeva, plic, prostaty), dokáže také
snížit úmrtnost na onkologická onemocnění.
Přírodní zdroje selenu:
- vnitřnosti
- mléčné výrobky
- vejce
- mořští živočichové
- některé druhy ovoce (citrusy, avokádo)
- celozrnné obiloviny a pečivo
- obilné klíčky
- pšeničné otruby
- ovesné vločky
- divoká rýže
- para ořechy
- některé druhy zeleniny (rajčata, brokolice, žlutá cibule)
- fazole
Důležitý je
obsah selenu v půdě, neboť z ní přechází do pěstovaných rostlin. Pokud konzumujete pestrou stravu,
neměl by vás nedostatek ani nadbytek selenu ohrožovat.
Při nedostatku selenu hrozí poškození buněk volnými radikály, a to zejména u:
- srdečních a svalových buněk
- nervového systému
- jater
- slinivky břišní
- žaludku
- očí
- vlasů
Hladinu selenu snižují nebo narušují jeho vstřebávání:
- vitamin C (velmi vysoké dávky)
- zinek (velmi vysoké dávky)
- těžké kovy (olovo, měď, kadmium)
- chemoterapeutika
Příznaky poukazující na možný nedostatek selenu:
- kardiomyopatie
- lokální srdeční nekrózy
- jaterní nekróza
- oslabení imunity
- poruchy štítné žlázy
- onemocnění spojená s buněčnou mutací
- šedý zákal - katarakta
- slepota
- mužská neplodnost
- artritida (zánět kloubů) a rozličná zánětlivá onemocnění
- předčasné stárnutí
- ekzémy
- lupenka - psoriáza
- otrava těžkými kovy
Doporučená běžná denní dávka selenu v mikrogramech:
- děti 1 - 3 roky 10 – 20 mcg
- děti 4 – 6 let 20 mcg
- děti 7 – 10 let 30 mcg
- mladiství a dospělí muži 40 – 70 mcg
- mladistvé a dospělé ženy 45 – 55 mcg
- těhotné ženy 75 mcg
Denní potřeba závisí od věku a váhy jedince, přesto se názory odborníků rozcházejí.
V případě
mírného nedostatku selenu je možné
dávkovat cca 25 – 100 mikrogramů (nejlépe společně s vitaminem E) denně bez známek toxicity.
Zvýšená potřeba selenu vzniká u kuřáků, při zvýšené fyzické zátěži, vyšším příjmu tuků a při infekčních onemocněních.
Horní hranice by se měla pohybovat kolem
400 mikrogramů.
Běžné formy potravinových doplňků:
- Selenit/selenát sodný (anorganický) – méně účinný, má vyšší toxicitu než organický selen
- Selenomethionin (organický)
- Selen vázaný na kvasnice
Užívání potravinových doplňků s obsahem selenu vždy předem konzultujte s ošetřujícím lékařem, který určí množství denní dávky!
Příznaky nadměrného množství selenu v organizmu:
- abnormální padání vlasů
- lámavost nehtů
- porucha trávení
- nevolnost, zvracení
- nervozita, deprese, podrážděnost
- kovová chuť v ústech
- závrať
- únava
- kožní léze
- česnekový zápach dechu a potu
- rychlé dýchání
Pozor na užívání selenu ve zvýšeném množství, lze se jím
snadno i otrávit, ve vysokých dávkách
je vysoce toxický a rakovinotvorný!