Jak si doma vypěstovat papáju
Papája je u nás ve vybraných obchodech k dostání po celý rok. Je třeba se vyhýbat plodům se skvrnami. Papája by měla mít žlutooranžovou barvu, při stisknutí nesmí být plod příliš měkký. Čím je plod zelenější, tím je méně zralý (obsahuje více enzymů). Zelený plod je třeba nechat při pokojové teplotě dozrát, tj. počkat, až začne plod žloutnout a poddává se mírnému tlaku prstů.
I doma lze papáju
vypěstovat ze semen, potřebuje však dostatečnou
vlhkost a teplotu. Semena klíčí rychle, zvláště v trvale vlhkém substrátu a při teplotě nad 20°C. Vhodná je
výživná zemina, např. směs rašeliny a písku.
Semeno stačí jen lehce zatlačit pod povrch. Vzrostlé
semenáčky přesazujeme do stále větších květináčů. V prvních měsících života, kdy rostlina bujně roste, je nutné ji pravidelně
přihnojovat hnojivy se stopovými prvky.
Pozor na svilušky a molice, které mohou napadat mladé rostliny. Papáju také
ohrožuje pokles teploty pod 15°C, nedostatek světla, příliš suchý vzduch. Shazováním listů reaguje na dlouho stojící vodu v misce pod květináčem.
V létě lze rostlinu dočasně
letnit venku, pod širým nebem. Při dlouhodobých teplotách nad 20°C musíme rostlinu vydatně
zalévat, naopak v zimě, v období vegetačního klidu, přísun vody
omezíme.
V tropech
začíná papája plodit přibližně dva roky po výsevu. V bytových podmínkách to bývá většinou později a plody jsou menší.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...