Salát ‘baby leaf’(mladé listy před vytvořením hlávek)
Mladé listy, to je zřejmě nejvýstižnější český název pro salát ‘baby leaf’. Semena jakékoliv odrůdy salátu (nejlépe raného), nebo směs různých odrůd (sklizené lístky pak budou nejen zelené, ale také červené, hladké, zvlněné nebo kudrnaté) či jiné salátové zeleniny (rukola, mizuna atd.) se vysejí hustě do pásů nebo řádků asi 8 cm vzdálených. Pro sklízení mladých listů jsou nejoblíbenější listové kadeřavé odrůdy, mohou to však být i běžné odrůdy hlávkového salátu máslového nebo ledového. Mladé listy jsou vhodné pro čerstvé zeleninové saláty, na vaření i jako příloha.
Pěstování je nenáročné, pro výsev můžete využít různá, dočasně uprázdněná místečka na záhonu, v pařeništi nebo i ve skleníku nebo lze tyto mladé listy pěstovat i v truhlíku či květináčích na zahradě nebo na balkóně. Vzešlé rostlinky se nejednotí, žádanou hustotu zajistí výsev 1,5-2 g salátových semen na 1 m2.
Mladé, čerstvě seřezané listy nejvíce oceníte na jaře, kdy je po zimě ta největší chuť zakousnout se do šťavnatého salátu. S postupnými výsevy je ovšem možné pokračovat až do léta, protože u mladých rostlin nehrozí v dlouhých letních dnech vybíhání do květu ani napadení listovými chorobami. Sklizňové období vhodně prodloužíte postupnými menšími výsevy v deseti až čtrnáctidenních intervalech.
Jakmile rostlinky dosáhnou výšky cca 10 cm, tj. asi 40 dní od výsevu, můžete začít postupně otrhávat jednotlivé vnější listy, nebo protrhávat jednotlivé rostliny, nejlepší však je postupné seřezávání porostu.
V nejkratší době získáte co nejvíce mladých listů, budete-li rostlinky seřezávat 2,5 cm nad zemí, košťálek necháte v zemi a dáte přitom pozor, aby se při řezu nepoškodila srdéčka rostlin. Za 4 - 6 týdnů rostliny obrostou novými listy k dalším dvěma i třem sklizním.
Stejným způsobem jako saláty lze na mladé listy využít i např. špenát.
I když se semena na českém trhu hledají zatím dost obtížně, prodávají se ve větších supermarketech mladé listy salátů už natrhané a zabalené v sáčcích.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...