Vitamíny skupiny B potřebuje lidské tělo pravidelně doplňovat. Jsou to vitamíny rozpustné ve vodě, proto
z těla rychle odcházejí močí. Naši předkové byli zdravější, jelikož jejich strava byla v lepší kvalitě, než je naše současná strava.
Půda nebyla chemicky hnojena, pěstované plodiny byly mnohem hodnotnější, obsahovaly v dostatečné míře
přírodní vitamíny, minerály a stopové prvky. Místo cukru se používal – řepný sirup, místo hladké či hrubé mouky – mouka celozrnná, rafinované potraviny naši předkové neznali. Z těchto důvodů trpí dnes téměř každý člověk nedostatkem těchto vitamínů řady B.
Spotřeba těchto vitamínů nadměrně stoupá při jakémkoliv stresu. Stres je cokoliv, co zatěžuje mimořádně lidský organismus, patří sem i medikamenty, chemikálie, infekce, hluk, nadměrná únava, operace, nenávist, hněv, psychologické otřesy a podobně. Při takovém stresu jsou všechny výživné látky potřebné v daleko větším množství.
Existují čtyři hlavní zdroje komplexní skupiny přírodních B vitamínů:
- obilné klíčky
- pivovarské kvasnice
- rýžové slupky
- játra
5. skupinu zdroje přírodních B vitamínů
tvoří činnost bakterií v lidském trávicím traktu. Tato činnost ve střevech však není dosud dost probádána. Tyto bakterie se rychle ničí, když ze stravy vyloučíme tuky a mléko nebo při užívání antibiotik a sulfonamidů. Jejich obnovu ve střevech lze dosáhnout
konzumací acidofilní kultury z jogurtů, kysaného mléka, podmáslí.
I mnoho dalších potravin je sice bohatých na obsah vitaminu B, ale vždy jen na některé skupiny. Náš
organismus však potřebuje celou řadu B vitamínů, jinak vznikají symptomy nedostatku ostatních skupin vitaminu B.
Nedostatek vitamínů skupiny B se projevuje na celém organismu. Jedině při těžkém nedostatku se projevuje u některé skupiny buněk těžší poškození, než u ostatních. Všeobecně
můžeme posoudit stav výživy organismu a dostatek vitaminu skupiny B na vzhledu našeho jazyka. Bohužel, normálně zdravý jazyk dnes najdeme pouze u zdravého dítěte. Takový zdravý jazyk má průměrnou velikost, je rovnoměrně růžový, v rozích, nebo okolo rohů je zcela hladký, bez povlaku, bez zoubkování, které ukazuje, kde spočívá zub. Chuťové pupeny by měly být stejně malé a pokrývat celý povrch jazyka.
Při nedostatku
vitamínů B se nejdříve zvětší chuťové pupeny vpředu, později se zmenší, až vymizí zcela, takže špička a strany jazyka se stanou hladkými. Zadní bradavky se zvětšují a mají plochý vzhled, jako malá, neotevřená houba. Při letitém nedostatku vitamínů B se skupiny chuťových bradavek jakoby shluknou, téměř srostou a na jejich zevním ohraničení vzniknou prohloubeniny, nebo štěrbiny. První taková prohloubenina (rýha) vzniká ve středu jazyka.
Časem může vzniknout tolik prohloubenin, že jazyk vypadá jako geografický.
U mnohých lidí můžeme pozorovat
silný povlak na jazyku, který páchne a
značí růst nežádoucích bakterií ve střevech. Pokud je ve střevech růst hodnotných bakterií ve správném poměru, dochází k výrobě střevních vitamínů skupiny B a takový povlak nemůže nikdy vzniknout.