Svatomartinská husa
Pěkně vykrmená, dozlatova upečená, podzimní mladá husa patří od nepaměti ke svátku sv. Martina.
Správná
příprava šťavnaté pečínky spočívá v pomalém pečení při nižší teplotě. Husu pečeme při
teplotě 80 - 90°C, a to
10 až 13 hodin, podle jejího vzrůstu.
Ten, kdo zápasí s časem, může pro pečení použít
zkrácenou verzi, kdy zakrytou husu pečeme
2 hodiny při 200°C.
Poté pečínku odkryjeme a ještě
30 - 45 minut dopečeme hezky dozlatova.
Aby se maso
nevysušilo, mělo by být ponořené ve výpeku s vodou.
Jako
příloha je vhodný
knedlík a
kyselé zelí.
Z
nápojů se doporučuje pivo nebo červené
svatomartinské víno, které výrazně podtrhne tento tradiční svatomartinský pokrm.
Postup přípravy svatomartinské husy:
- Nejprve odstraníme zbylá brka a jemné chmýří a maso důkladně omyjeme a osušíme.
- Husu osolíme, posypeme kmínem, a to i zevnitř. Vložíme do hlubšího pekáče, podlijeme vodou a zakryjeme víkem nebo alobalem.
- Teplotu trouby nastavíme mezi osmdesáti až devadesáti stupni.
- Po deseti až dvanácti hodinách pečení husu odkryjeme a teplotu zvýšíme na 190°C. Pečeme ještě cca 1 hodinu, aby kůžička husy byla zlatavá a hezky křupavá.
- Vypečené sádlo slijeme a následně použijeme buď jako pochoutku na chléb nebo na další vaření.
- Jako přílohu podáváme knedlík (houskový, karlovarský, nebo bramborový) a nejlépe 2 druhy zelí (červené připravené do sladké chuti a bílé o trochu kyselejší).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...