Koenzym Q10

Koenzym Q patří do skupiny tzv. ubichinonů pro jeho výskyt ve všech formách života. Struktura ubichinonů je podobná vitaminu E a K. Koenzym Q je zdrojem chemické energie pro všechny energicky náročné procesy v buňce. Chybí-li koenzym Q, tvorba energie se přeruší, čímž ustanou všechny biochemické pochody v buňce, neboť proces látkové výměny i každá aktivita buňky vyžaduje energii. Koenzym Q je zároveň i silný antioxidant, chrání tkáně před volnými radikály, aby nedošlo k jejich poškození a předčasnému stárnutí. Podporuje imunitní systém, předchází nádorům a výrazně zkracuje dobu rekonvalescence.

obrázek ke článku Koenzym Q10

Koenzym Q je v přírodě obsažen ve všem, co dýchá, neboť pro tento proces zabezpečuje energii. Rostliny jsou vybaveny schopností tento enzym tvořit. Mikroorganismy, které jej rovněž potřebují k zajištění svých životních pochodů, jej získávají z půdy, z rostlin a z ostatních živých organismů.

Koenzym Q je tedy postupně předáván v celém potravinovém řetězci, na jehož konci je člověk. Dosud je známo 10 různých forem koenzymu Q, označovaných Q1 až Q10, které jsou rozdílně zastoupeny v živých organismech různého stupně vývoje. V lidském organismu byl zjištěn výhradně koenzym Q10. Q10 je pro lidský organismus velice důležitý a nemůže být nahrazen žádnou jinou látkou.

Koenzym Q 10 se v těle dostává do buněk určitých orgánů v různě vysoké koncentraci, závisí to na jejich energetické potřebě. Orgány s velkými nároky na energii (srdce, játra, plíce) obsahují nejvyšší množství Q10.

Přírodní zdroje koenzymu Q:


  • ořechy
  • kukuřice
  • sója
  • ryby (makrely, sardinky)
  • maso (drůbeží, hovězí, vepřové)
  • zelenina (brokolice, špenát)
  • olivový olej

I když je koenzym Q obsažen v mnoha potravinách, dostává se ho k nám potravou pouze cca 5 až 10 mg denně. Je to způsobeno vlivem technologického zpracování, kdy značné procento koenzymu Q je při výrobě potravin zničeno (dozrávání ovoce a zeleniny v plynové atmosféře, sterilizace při vysoké teplotě, dlouhodobé skladování při nízké teplotě a podobně).

Určité množství koenzymu Q 10 je tvořeno v našich buňkách. Schopnost syntézy Q10 se s věkem bohužel snižuje a ve stáří zaniká.

Koenzym Q 10 pozitivně působí při:


  • srdečních a cévních chorobách
  • svalových chorobách
  • potížích s dásněmi (zpevňuje dásně, podporuje jejich regeneraci, snižuje krvácivost a přispívá k hojení parodontózy)
  • chronické únavě, slabosti a úbytku sil
  • stresu
  • Alzheimerově chorobě
  • alergiích
  • astmatu
  • vředových chorobách
  • roztroušené mozkomíšní skleróze

K jeho dalšímu úbytku vede fyzická zátěž, stres, kouření, a některá onemocnění, při nichž organismus zvýšeně spotřebovává Q10. Například i léky na snižování hladiny cholesterolu (zvané statiny) snižují produkci Q10 v těle.

Vyšší nároky na příjem koenzymu Q10 mají lidé:


  • těžce fyzicky pracující
  • vystaveni dlouhodobému stresu
  • s poškozením jater
  • s chorobami srdce (srdeční nedostatečnost, ischemické choroby srdeční, angína pectoris)
  • s vysokým krevním tlakem (hypertenzí)
  • s opakovaným běžným onemocněním (chřipka, nachlazení, …)
  • věnující se aktivně sportu
  • vyššího věku

Ve snaze předejít potížím z nedostatku Q10 se doporučuje od 30 let podávat Q10 formou doplňku stravy. Jeho nedostatek v těle má za důsledek i celkové oslabení organismu, ztrátu vitality, snižuje schopnost koncentrace a fyzické aktivity a urychluje stárnutí, a to jak orgánů v těle, tak i kůže, neboť klesá schopnost regenerace buněk v organismu.

V evropských zemích se obvykle doporučuje příjem koenzymu Q10 mezi 10 a 30 mg denně. Po vysazení přípravku jeho hladina rychle klesá. Je proto důležité dodržovat jeho pravidelný, dlouhodobý příjem, aby mohlo dojít k potřebnému zvýšení vitality, ochraně tkání proti poškození volnými radikály a podpory funkce imunitního systému.

Nežádoucí účinky koenzymu Q10 při běžném dávkování nejsou známy. Ani dlouhodobý příjem 100 mg koenzymu Q10 nevedl ke vzniku žádných nežádoucích efektů, neboť tělo si samo reguluje jeho spotřebu. Q 10 není návykový, ani nemá vedlejší účinky. Bylo dokonce zjištěno, že umělé zvýšení hladiny Q10 v krvi neovlivňuje syntézu vlastního Q10 organismem.

Koenzym Q10 lze doporučit nejen těm, kteří již trpí některými z uvedených chorob, ale každému, kdo si chce zlepšit svůj celkový zdravotní stav a zpomalit stárnutí.

Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňku se svým lékařem. Především těhotné ženy a kojící matky by toto doporučení neměly opomenout!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Koenzym Q10

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Antioxidanty
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní