Vláknina jako prevence civilizačních chorob
Vláknina v našem jídelníčku má mnoho příznivých účinků na celý organismus, její místo je nezastupitelné. Různými mechanismy působí proti vzniku řady onemocnění (nádorová onemocnění, diabetes, kardiovaskulární choroby, gastrointestinální poruchy, prevence zubního kazu). Vláknina sama o sobě neléčí, ale je účinnou prevencí. Za hlavní výhodu stravy bohaté na vlákninu je považováno zlepšení hladiny glukosy v krvi a profilu krevních lipidů.
Hlavní pozitivní účinky vlákniny:
- Prevence mnoha nemocí - cukrovka, žlučové kameny, rakovina tlustého střeva, infarkt, mrtvice.
- Prevence a podpůrný prostředek v boji s obezitou. Váže na sebe v žaludku vodu, čímž bobtná a zvětšuje svůj objem. Navozuje tak pocit sytosti, aniž by zvyšovala energetickou hodnotu stravy.
- Prevence gastrointestinální poruchy- podněcuje peristaltiku střev, odstraňuje zácpu i průjmy.
- Prevence opakování dvanáctníkových vředů.
- Prevence zubního kazu.
Pro získání všech zmíněných účinků vlákniny na naše zdraví, je důležité zdroje vlákniny v potravě
střídat. Pestrá strava, která se
skládá z ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin obsahuje nejen dostatek vlákniny, ale i mnoho dalších živin a složek
nezbytných pro pevné zdraví.
Hladina glukosy v krvi - cukrovka
Rozpustná vláknina, jejímž zdrojem je oblíbený mladý ječmen, zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, čímž
snižuje vzestup hladiny glukosy v krvi po požití stravy bohaté na sacharidy. Lidé trpící cukrovkou tak mohou lépe ovlivňovat hladinu glukosy v krvi.
Cholesterol v krvi
Vláknina (pektin, nebo ovesné a rýžové otruby),
snižuje hladinu celkového sérového cholesterolu i lipoproteinu s nízkou hustotou (LDL) v krvi. V současné době pokračují výzkumné práce za účelem potvrzení, zda potrava obsahující vysoký podíl směsi různých druhů vlákniny má rovněž
ochranný vliv proti koronárním srdečním onemocněním.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku