100 g černých vypeckovaných oliv (není nutné - podle chuti)
100 ml bílého suchého vína
250 ml drůbežího vývaru
1 lžička sušeného rozmarýnu (kdo má možnost, použije zhruba 3 snítky čerstvého rozmarýnu)
sůl
mletý pepř
1 bobkový list
příloha - opečené brambory, rozpečené tousty (příloha není nutná)
Postup přípravy:
Kuře řádně omyjeme, osušíme a prosolíme zevnitř i vně (sůl tzv. do kůže vmasírujeme).
Citron pečlivě omyjeme kartáčkem v horké vodě. Z 1/2 citronu vymačkáme šťávu, zbytek nakrájíme na plátky.
Česnek oloupeme a rozkrájíme najemno nebo prolisujeme.
Rozmarýn nasekáme najemno, přidáme česnek, zalijeme olejem a nakonec zakapeme citronovou šťávou.
Zeleninu pečlivě očistíme. Cuketu pokrájíme na drobné kousky či plátky, cibuli na kolečka.
Kuře ještě opepříme a potřeme bylinkovým olejem.
Pekáč vyložíme pečícím papírem, aby se kuře nepřichytilo ke dnu.
Kuře pečeme v předehřáté troubě cca 1 1/2hodiny. Nejprve pečeme přibližně 20 minut břišní stranou dolů.
Následně pekáč vytáhneme z trouby a přidáme nakrájenou zeleninu, feferonky, bobkový list, případně olivy a pekáč vrátíme zpět do trouby.
Cca 15 minut před dopečením kuře obrátíme. Zalijeme bílým vínem s drůbežím vývarem a dopečeme dozlatova.
Upečené kuře naporcujeme, přidáme zeleninu a vše přelijeme šťávou z pekáče.
Jako příloha se hodí opečené brambory nebo rozpečené tousty.