Nerozpustná vláknina

Vláknina je základní živinou, která by měla být zastoupena v našem každodenním jídelníčku. Statistiky bohužel ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu doporučené denní dávky. Ideální způsob konzumace vlákniny je prostřednictvím ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků. Vláknina má prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie, dokáže však i snižovat výskyt závažných onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka.

obrázek ke článku Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina není rozpustná ve vodě. Je také označována jako hrubá vláknina, není stravitelná. Její složky dokážou velmi dobře vodu absorbovat, ale nebobtnají, jak je to v případě rozpustné vlákniny.

Nerozpustná vláknina změkčuje a formuje stolici až v dolní části trávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku.

Mezi nerozpustnou vlákninu se řadí:


  • některé hemicelulózy
  • celulóza (brukvovitá a kořenová zelenina, slupky obilovin)
  • lignin (součástí dřeva a zdřevnatělých součástí rostlin)

Zdroje nerozpustné vlákniny:


  • otruby
  • celá zrna obilovin
  • ovoce (pomeranče, broskve, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
  • zelenina (brokolice, zelí, artyčoky, cibule, česnek, kukuřice, hrách, fazolové lusky)
  • luštěniny (čočka, fazole)

Hlavní funkce nerozpustné vlákniny v naší stravě:


  • v žaludku navozuje pocit sytosti
  • ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím
  • prevence zubního kazu


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Nerozpustná vláknina


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní