Nerozpustná vláknina
Vláknina je základní živinou, která by měla být zastoupena v našem každodenním jídelníčku. Statistiky bohužel ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu doporučené denní dávky. Ideální způsob konzumace vlákniny je prostřednictvím ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků. Vláknina má prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie, dokáže však i snižovat výskyt závažných onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka.
Nerozpustná vláknina
není rozpustná ve vodě. Je také označována jako
hrubá vláknina, není stravitelná. Její složky dokážou velmi dobře vodu absorbovat, ale
nebobtnají, jak je to v případě rozpustné vlákniny.
Nerozpustná vláknina
změkčuje a formuje stolici až v
dolní části trávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a
urychluje tak střevní peristaltiku.
Mezi nerozpustnou vlákninu se řadí:
- některé hemicelulózy
- celulóza (brukvovitá a kořenová zelenina, slupky obilovin)
- lignin (součástí dřeva a zdřevnatělých součástí rostlin)
Zdroje nerozpustné vlákniny:
- otruby
- celá zrna obilovin
- ovoce (pomeranče, broskve, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
- zelenina (brokolice, zelí, artyčoky, cibule, česnek, kukuřice, hrách, fazolové lusky)
- luštěniny (čočka, fazole)
Hlavní funkce nerozpustné vlákniny v naší stravě:
- v žaludku navozuje pocit sytosti
- ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím
- prevence zubního kazu
Sdílet na: