Ořechovec pekanový (Carya illinoinensis), pekanový ořech
Pekanové ořechy jsou plodem ořechovce pekanového, řadí se k exotickým ořechům. Pocházejí z jihovýchodní části severní Ameriky, kde jsou součástí původního zalesnění. Tento listnatý strom dorůstá výšky 25 – 40 metrů, listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Ořech je oválný o velikosti 3 – 6 cm, jeho slupka je pevná a silná. Hladká skořápka může mít různou barvu (okrovou, hnědou nebo i červenou). Jádra ořechů jsou ukrytá v kožovité slupce, jsou podobná jádrům ořechů vlašských, mají však o něco jemnější, máslovou chuť. Jsou vhodným oživením jídelníčku, neobsahují žádný sodík ani cholesterol.
Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo
vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokážou přežít i v našich zeměpisných šířkách. Je ceněn nejen pro svoje výživné
plody, ale i kvalitní tvrdé
dřevo, které je vhodné k výrobě golfových holí, nábytku, podlahových krytin, ale i jako palivo pro uzení masa.
Pekanový ořech obsahuje:
- nenasycené tuky
- bílkoviny
- vitamin A
- vitamíny skupiny B (B1, B5)
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- zinek
- draslík
- fosfor
- železo
Ořechy lze
skladovat na chladném a suchém místě i 1 rok, vyloupané pekany vydrží až 2 roky uložené při teplotě -15°C.
Pozitivní vliv ořechů:
- posílení imunity
- prevence nachlazení a chřipky
- antioxidant - ochrana před buněčným poškozením
Podle posledních studií dokážou pekanové ořechy
potlačovat i nemoci, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, rakovina nebo choroby srdce.
Jádra lze
konzumovat čerstvě vyloupaná nebo je možné přidávat je i do různých pokrmů. Vynikající chuť dodají zvláště ořechovým
dezertům.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...