Zrna, která jsou ukryta v kakaových tobolkách (bobech), jsou před samotným zpracováním pečlivě
vybírána. Potom se
fermentují v koších přikrytých banánovými listy a
zahřívají při teplotě 50 stupňů. Následuje rychlé
sušení na slunci. Další zpracování se přesouvá do
továren. Zde se zrnka čistí, rozlamují, praží a dále se melou na kaši, čímž vzniká kakaová hmota.
Kakaové boby obsahují přes 300 různých látek (např. anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, teobromin). Konzumace čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíku v organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí.
Základní složky kakaových bobů:
- Bílkoviny - cca 8 %
- Sacharidy - cca 10%
- Vitamíny
- Antioxidanty
- Minerály
- Esenciální aminokyseliny
Čokoláda (intenzivně ochucená hořká potravina) patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Je kombinací
kakaa (sušina kakaových zrn) a
kakaového másla (tuku). Směs je dále obohacena cukrem a jinými přísadami a zpracována do finálního produktu (tabulky čokolády, čokoládové figurky, kakaové nápoje a podobně). Čokoláda také často
tvoří hlavní složku nebo přísadu v jiných potravinách a pochutinách (zmrzlina, dezerty, moučníky, atd.).
Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách:
- Zrna Criollo – z oblasti Mexika, Střední Ameriky a severní části jižní Ameriky. Výnosy těchto zrn jsou nižší, jsou vzácná a nejvíce ceněna. Zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní druhy kakaových zrn. Dělá se z nich jen asi 10 % čokolády.
- Zrna Forastero – nejrozšířenější skupina divokých a pěstěných kakaovníků pocházejících z povodí Amazonky. Stromy Forastero jsou robustnější a odolnější než stromy Criollo a mají mnohem vyšší výnosy. Kakaová zrna z nich jsou levnější, mají klasickou čokoládovou chuť, jsou obsažena v 80% čokolády.
- Zrna Trinitario - jedná se o přírodní hybrid odrůd Criollo a Forastero. Název je podle ostrova Trinidad, odkud pocházejí. Chuť těchto zrn je velmi proměnlivá, mění se strom od stromu, používá se asi v 10 % čokolády.
Nepražené kakaové boby obsahují oproti čokoládě několikanásobně více látek přímo ovlivňující
psychickou pohodu a výkonnost organismu. Sekané boby jsou na skus měkké podobně jako lískové oříšky, nepoškozují zuby. Chutí se přibližují některým hodně hořkým čokoládám s vysokým obsahem kakaa.
Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví velmi brzy, zhruba do 10 minut. Dojde k rozjasnění mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby jsou tak skvělým
pomocníkem při studiu, nebo při psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.
Ani kousek
kvalitní čokolády ještě nikomu neublížil. Naopak
serotonin, hormon štěstí, který se vylučuje při konzumaci této pochoutky, se postará o vylepšení naší nálady. Dochází k poklesu stresových hormonů, dostavuje se pocit
uvolnění a štěstí.
Čokoláda má však pozitivní
účinky i zvenčí. Kakaové máslo obsažené v čokoládě pokožku důkladně promastí a podpoří tvorbu kolagenu. Pokožka tak bude opět
pevná a jemná.