Přes podobnost názvu
není kaštanovník setý přímo příbuzný s kaštanovníkem koňským, jehož správné botanické označení je jírovec maďal a řadí se do
čeledi jírovcovitých.
Dříve byly v oblasti jižních Alp jedlé kaštany
základní potravinou, která sedlákům v horských vesnicích umožňovala přežít dlouhou zimu. Čtyři až šest měsíců se živili převážně kaštany. Jedli je pečené, vařené, v polévce nebo si z kaštanové mouky připravovali kaši.
Sušené kaštany se snadno skladovaly a
dřevo z kaštanových stromů bylo kvalitním
stavebním materiálem.
Jedlý kaštan je také významnou
medonosnou dřevinou a plody jsou ideální jako
potrava pro zvěř.
Dřevo kaštanovníku je krásné a tvrdé, v posledních letech roste zájem o toto dřevo v nábytkářském průmyslu nebo při výrobě kvalitních parketových podlah.
Dřevo je vhodné i k
výrobě trvanlivých železničních pražců a na zhotovování opěrných tyčí k vinné révě, proto se často pěstuje u vinic. Používá se i k výrobě sudů a ke stavbě lodí. Vysoký
obsah tříslovin zaručuje dlouhou životnost výrobků i bez chemického ošetření.
Jelikož se poslední dobou poptávka o kaštanové plody na trhu
zvyšuje, probouzejí se zanedbané kaštanovníkové háje k životu. Do obliby přicházejí pražené kaštany, kaštanová mouka nebo kaštanové pivo.
Hlavní
sezónou sklizně jedlých kaštanů je říjen. Před zahájením sběru je třeba vyčistit prostor pod stromy od větví a listí, aby byly spadané plody lépe vidět. Samotný sběr se dodnes provádí převážně
ručně.
Kaštany se nejprve
namáčí do vody o teplotě 50°C, poté se nechají čtyři dny ve studené vodě, což zvýší jejich trvanlivost a odstraní případné
parazity. Až potom se jedlé kaštany mohou
zpracovat nebo uskladnit v chladicích boxech (dříve se skladovaly pouze sušené plody).
Kaštanovník s jedlými kaštany je stoprocentně
zdravý od kořene až po vrchol. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou navíc cenné třísloviny (taniny a bioflavonoidy). Z listů a plodů se vyrábějí
homeopatické léky, různé výluhy a tinktury.
Jedlé kaštany obsahují:
- třísloviny
- škrob
- bílkoviny
- sacharózu, naopak glukózy a fruktózy mají jen nepatrné množství, proto jsou vhodné i pro diabetiky
- biogenní aminy (eutrotransmitery) - potřebné k nervovému vedení a svalovým vzruchům
- vitamin A
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- vápník
- hořčík
- draslík
- zinek
- síru
- fosfor
- mangan
- sodík
- železo
- měď
Díky tomuto složení působí konzumace jedlých kaštanů
pozitivně na náš nervový systém, především v zimním období, kdy strádáme nedostatkem světla. Jedlé kaštany jsou ideální
potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce, předcházejí vzniku ztráty paměti.
Pozitivní vliv jedlých kaštanů:
- na nervový systém, snižují psychické poruchy
- mírní deprese, stavy úzkosti a beznaděje
- na srdeční činnost a krevní oběh
- čistí játra od jedovatých zplodin
- příznivě ovlivňují trávení
- působí proti průjmům
- na mozek, posilují paměť
- dodávají energii, regenerují
- jsou prevencí revmatu
Jedlé kaštany se
upravují mnoha způsoby, ale asi nejznámější způsob je
pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich
zamražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.
Před kuchyňskou úpravou se musí slupka kaštanů naříznout, oloupané kaštany se pak vaří ve vodě či pečou v troubě.
Při pečení
nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu. Teprve v tepelně upraveném stavu můžeme tyto plodiny dále využít v kuchyni jako
ingredienci do nádivek drůbeže (nadívaný krocan – americké národní jídlo na den díkůvzdání), dortů a dezertů, pečiva, zmrzliny, pudinků, či je konzumovat samotné
pečené na plechu v troubě.
Jedlé kaštany se také
pečou na másle, jedí se solí a pepřem, připravuje se z nich pyré.
Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí
alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové
pivo.