Co je to vláknina??
Vláknina je směs nestravitelných sacharidů, jde o nestravitelnou složku stěn rostlinných buněk. Nevstřebává se do krevního oběhu a nezasahuje do metabolických procesů v našem těle. V žaludku odolává agresivnímu působení trávicích kyselin a enzymů, v tenkém střevě se neštěpí a dostává se až do tlustého střeva. Vláknina má příznivý vliv na funkci trávicího traktu, zlepšuje pohyblivost střev, které zároveň i pročišťuje. Dostatečný a pravidelný přísun vlákniny a tekutin vede k úpravě konzistence stolice, a hlavně k její pravidelnosti. Její nedostatečný přísun naopak zvyšuje riziko vzniku mnoha závažných civilizačních onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva, ale i vznik nepříjemných a bolestivých hemoroidů. Vláknina se nachází v zelenině, ovoci, obilovinách, luštěninách, semenech, ale i v celozrnných potravinách.
Nestrávená vláknina, která se dostává až do tlustého střeva, je částečně nebo úplně fermentována
střevními bakteriemi. Během fermentace vznikají různé produkty, jako například mastné kyseliny s krátkým řetězcem a plyny. Právě kombinace účinků fermentačního procesu a utvořených vedlejších produktů
příznivě ovlivňuje naše zdraví.
Vláknina
zvyšuje objem stolice a
zkracuje průchod potravy zažívacím traktem, čímž zabraňuje vzniku zácpy. Tyto účinky se zvyšují, jestliže zároveň s příjmem vlákniny se zvětšuje i
příjem vody. Mastné kyseliny, které vznikají fermentací vlákniny v tlustém střevu, představují důležitý zdroj energie pro buňky kolonu (části tlustého střeva) a mohou zároveň
inhibovat růst rakovinových buněk střevního traktu.
Vlákninu rozlišujeme podle její schopnosti
rozpouštět se ve vodě, čímž se liší i mechanizmy jejího působení v našem těle.
Rozlišujeme vlákninu:
Stejně jako příjem tekutin, tak i
příjem vlákniny patří k základům správné výživy.
I když vláknina potravy
slouží jako preventivní faktor mnoha chorob, sama tyto
choroby neléčí.
Sdílet na: