Co je to vláknina??

Vláknina je směs nestravitelných sacharidů, jde o nestravitelnou složku stěn rostlinných buněk. Nevstřebává se do krevního oběhu a nezasahuje do metabolických procesů v našem těle. V žaludku odolává agresivnímu působení trávicích kyselin a enzymů, v tenkém střevě se neštěpí a dostává se až do tlustého střeva. Vláknina má příznivý vliv na funkci trávicího traktu, zlepšuje pohyblivost střev, které zároveň i pročišťuje. Dostatečný a pravidelný přísun vlákniny a tekutin vede k úpravě konzistence stolice, a hlavně k její pravidelnosti. Její nedostatečný přísun naopak zvyšuje riziko vzniku mnoha závažných civilizačních onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva, ale i vznik nepříjemných a bolestivých hemoroidů. Vláknina se nachází v zelenině, ovoci, obilovinách, luštěninách, semenech, ale i v celozrnných potravinách.

obrázek ke článku Co je to vláknina??

Nestrávená vláknina, která se dostává až do tlustého střeva, je částečně nebo úplně fermentována střevními bakteriemi. Během fermentace vznikají různé produkty, jako například mastné kyseliny s krátkým řetězcem a plyny. Právě kombinace účinků fermentačního procesu a utvořených vedlejších produktů příznivě ovlivňuje naše zdraví.

Vláknina zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem, čímž zabraňuje vzniku zácpy. Tyto účinky se zvyšují, jestliže zároveň s příjmem vlákniny se zvětšuje i příjem vody. Mastné kyseliny, které vznikají fermentací vlákniny v tlustém střevu, představují důležitý zdroj energie pro buňky kolonu (části tlustého střeva) a mohou zároveň inhibovat růst rakovinových buněk střevního traktu.

Vlákninu rozlišujeme podle její schopnosti rozpouštět se ve vodě, čímž se liší i mechanizmy jejího působení v našem těle.

Rozlišujeme vlákninu:



Stejně jako příjem tekutin, tak i příjem vlákniny patří k základům správné výživy.

I když vláknina potravy slouží jako preventivní faktor mnoha chorob, sama tyto choroby neléčí.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Co je to vláknina??


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní