Mák setý (Papaver somniferum L.)

Potravinářský mák setý je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. Dorůstá do výšky 30 - 150 cm, lodyha je lysá, namodralá, listy jsou přisedlé, podlouhlé a pilovitě zubaté, květní stopky jsou dlouhé, květy mají až 10 cm v průměru. Zralá makovice je světle šedá, téměř kulovitá, 3 - 8 cm v průměru, s víčkem. Semena jsou drobná, bílá, namodralá nebo černá, silně olejnatá. Rostlina kvete v červnu až srpnu, pěstuje se v mnoha odrůdách a často zplaňuje.

obrázek ke článku Mák setý (Papaver somniferum L.)

Mák je využíván již několik tisíc let. Prvně se nejspíše pěstoval již v 6. tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a o tisíc let později v Mezopotámii, kde sloužil jako zdroj opia. Některé civilizace, jako např. Egypťané, využívaly opia jako sedativa. V 9. století se dostal mák z oblasti Persie na území dnešní Číny, kde se později, přibližně v 18. století, stalo opium významnou silou ovlivňující společnost.

U nás se mák začal ve velkém, jako olejnina, pěstovat počátkem 19. století. Protože mák obsahuje různé alkaloidy, bílé mléko z nezralých makovic je významným zdrojem opia, je v některých státech jeho pěstování zakázáno.

Mák je významná olejnina, obsahuje až 60% oleje, čímž se řadí k potravinám, které jsou konzumovány nejen kvůli chuti, ale i pro své preventivní účinky pro kardiovaskulární systém. Je také vysokým zdrojem vápníku, nahradí mléko i sýry. Makové mléko si lze vyrobit doma, jako zdravou alternativu zdroje vápníku.

Mák obsahuje:


  • nenasycené mastné kyseliny - stearovou, linolovou, palmitovou a další
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • vlákninu
  • vitamin E
  • minerální látky - vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík

Pozitivní účinky maku setého:


  • zlepšuje spánek a usínání
  • má pozitivní vliv na vlasy, nehty
  • pomáhá při kožních problémech, léčí ekzémy, lupénku
  • přispívá vývoji a funkci našich zubů i kostí, které zpevňuje
  • posiluje svaly, nervovou soustavu
  • prevence onemocnění kardiovaskulárního systému

Mák má velké využití nejen v potravinářském, ale hlavně ve farmaceutickém průmyslu. Extrakcí některých složek nezralého máku se získávají látky, které působí jako analgetikum ke snižování bolesti a narkotikum k vyvolání spánku a k navození slastných pocitů.

Jelikož je mák plný oleje, musíme s ním zacházet opatrně. Zvláště namletý mák často a rád žlukne, získá nepoživatelnou hořkou chuť. Mák tedy meleme až těsně před použitím nebo ho skladujeme namletý v lednici nebo přímo v mrazáku.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní