Mák setý (Papaver somniferum L.)
Potravinářský mák setý je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. Dorůstá do výšky 30 - 150 cm, lodyha je lysá, namodralá, listy jsou přisedlé, podlouhlé a pilovitě zubaté, květní stopky jsou dlouhé, květy mají až 10 cm v průměru. Zralá makovice je světle šedá, téměř kulovitá, 3 - 8 cm v průměru, s víčkem. Semena jsou drobná, bílá, namodralá nebo černá, silně olejnatá. Rostlina kvete v červnu až srpnu, pěstuje se v mnoha odrůdách a často zplaňuje.
Mák je využíván již několik tisíc let. Prvně se nejspíše pěstoval
již v 6. tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a o tisíc let později v Mezopotámii, kde sloužil jako
zdroj opia. Některé civilizace, jako např. Egypťané, využívaly opia jako
sedativa. V 9. století se dostal mák z oblasti Persie na území dnešní Číny, kde se později, přibližně v 18. století, stalo opium významnou silou ovlivňující společnost.
U nás se mák začal ve velkém, jako olejnina, pěstovat
počátkem 19. století. Protože mák obsahuje různé alkaloidy, bílé mléko z nezralých makovic je významným zdrojem opia, je v některých státech jeho pěstování
zakázáno.
Mák je
významná olejnina, obsahuje až 60% oleje, čímž se řadí k potravinám, které jsou konzumovány nejen kvůli chuti, ale i pro své preventivní účinky pro
kardiovaskulární systém. Je také vysokým zdrojem
vápníku, nahradí mléko i sýry.
Makové mléko si lze vyrobit doma, jako zdravou alternativu zdroje vápníku.
Mák obsahuje:
- nenasycené mastné kyseliny - stearovou, linolovou, palmitovou a další
- bílkoviny
- sacharidy
- vlákninu
- vitamin E
- minerální látky - vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík
Pozitivní účinky maku setého:
- zlepšuje spánek a usínání
- má pozitivní vliv na vlasy, nehty
- pomáhá při kožních problémech, léčí ekzémy, lupénku
- přispívá vývoji a funkci našich zubů i kostí, které zpevňuje
- posiluje svaly, nervovou soustavu
- prevence onemocnění kardiovaskulárního systému
Mák má velké využití nejen v
potravinářském, ale hlavně ve
farmaceutickém průmyslu. Extrakcí některých složek nezralého máku se získávají látky, které působí jako
analgetikum ke snižování bolesti a
narkotikum k vyvolání spánku a k navození slastných pocitů.
Jelikož je mák
plný oleje, musíme s ním zacházet opatrně. Zvláště
namletý mák často a rád
žlukne, získá nepoživatelnou hořkou chuť. Mák tedy meleme až těsně před použitím nebo ho
skladujeme namletý v lednici nebo přímo
v mrazáku.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...