Kokosové palmy jsou právem označovány jako jedinečný zdroj k
přežití.
Kokosové palmy poskytují:
- tekutinu - pro uhašení žízně
- pevnou stravu
- kůru plodů - kokosové textilní vlákno, z něhož se dají vyrábět provazy i kartáčky na zuby
- kmeny a listy palem - slouží k výrobě sandálů, látek, a dokonce ke stavbě obydlí
Pod tvrdou skořápkou ořechu se nachází tvrdá
bílá dužnina. Složení dřeně kokosového ořechu se
mění se stupněm její zralosti. U nezralého ovoce (6 - 7 měsíců) je želatinová, obsahuje velké množství vody a má nižší nutriční hodnotu.
Dozráváním dřeň tvrdne, ztrácí vodu a výživné látky se více koncentrují.
Kokosový ořech obsahuje:
- sacharidy
- proteiny
- vodu
- tuky – převážně nasycené mastné kyseliny, přičemž nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi
- vlákninu
- hořčík
- vápník
- fosfor
Sušená dužnina kokosu (sušený strouhaný kokos) se
v potravinářství často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty.
Kokos je zdrojem i kokosové
mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.
Kvalitní
kokosový tuk se získává mechanickým lisováním přímo na plantáži. Je přirozeně v
tuhém stavu, aniž by musel být ztužen. Není sněhově bílý, protože není bělen. Rušivá kokosová vůně se odstraňuje podušením kokosového tuku na páře. Jelikož je tento tuk díky svému složení
tepelně nejstabilnější ze všech dostupných olejů a tuků, hodí se k úpravám za vysokých teplot. Tuk neprská, nepění a je výborný na pečení a smažení.
Díky svému výjimečnému složení je
kokosový olej označován jako přírodní antibiotikum. Kokosový tuk narušuje buněčnou stěnu bakterií, plísní a virů, užívá se proto i jako
hojivá mast.
V kosmetice se využívá v tělových mlécích, sprchových gelech a někdy i ve vůních. Jako tělový olej je ideální pro
suchou a citlivou pokožku, o kterou pečuje a také ji chrání.
Uprostřed kokosu se nachází dutina, která umožňuje ořechu plavat ve vodě. Současně je vyplněna
kokosovou vodou, někdy nazývanou kokosové mléko, které je důležitým zdrojem
tekutin v tropech. Tím, že voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene, je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak
znečištěné.
Kokosová voda je téměř stejně
bohatá na minerály jako samotná dřeň, ale neobsahuje žádné tuky. Litr kokosové vody obsahuje přibližně 300 mg
hořčíku, což je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.
Kvašením kokosového mléka se vyrábí alkoholický nápoj
arak.
Kokosový ořech pomáhá při:
- odvápnění kostí
- lámavosti vlasů a nehtů
- řídnutí kostí – osteoporóze
- bolestech pohybového systému - způsobené přetěžováním nebo zvýšeným svalovým napětím
Jelikož kokosový ořech dodává tělu minerály, doporučuje se podávat dětem při
prořezávání prvních zubů. Podporuje nejen tvorbu zdravé zubní skloviny, ale i zdravý růst vlasů a nehtů.
Kokosový ořech má
v kuchyni široké použití. Zvláště v tropických oblastech je velmi oblíbený pro čiré kokosové mléko i kokosovou dužninu, která se připravuje na mnoho způsobů. U nás se nejčastěji používá
sušený strouhaný kokos (kokosová moučka), a to k výrobě moučníků a dezertů, do cukroví, do müsli, na posypání kaše, pudinku, do ovocných salátů, na ozdobu atd..
Kokosové
mléko je osvěžujícím nápojem, přidává se do kari omáček a thajských pokrmů, je dobré do ovocných koktejlů, obilných kaší, exotických jídel. Přidává se až
na konci úpravy. Toto mléko se dá i u nás koupit v
obchodech se zdravou výživou
čerstvé nebo konzervované v plechovce.
Kokosový
olej se hodí do
teplé i studené kuchyně. Při vaření využijete nejenom jeho specifickou chuť a vůni, ale také jeho tepelnou stálost.
Nepřepaluje se, neobsahuje cholesterol, snadno se tráví, neusazuje se v těle a podporuje metabolismus. Energii dodává postupně, zasytí na několik hodin, takže se uplatňuje i při
hubnutí.