Kyselina listová je zvláště důležitá pro
vývoj plodu, chrání
proti vrozeným vadám, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy,
snižuje riziko některých typů rakoviny, onemocnění srdce, cévních a mozkových příhod.
Kyselina listová je v těle využívána ke
správné funkci červených krvinek, hojení ran, tvorbě svalů (ve všech procesech, při nichž dochází k buněčnému dělení). Tento vitamin je nezbytný i
pro DNA a RNA. Může také
odvracet nebezpečí rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku. U starších lidí dokáže zmírňovat
deprese.
Lidské tělo si kyselinu listovou
neumí samo vytvořit, ani ji nedokáže dlouho uchovávat. Takže zvláště
před otěhotněním a pak v jeho počátku bychom opravdu měli dbát na její
zvýšený přísun. Abychom zachovali její vysoký podíl v jídle, měli bychom konzumovat pokud možno zeleninu syrovou, případně jen zlehka spařenou. Jako ostatní vitamíny skupiny B je kyselina listová ztracena, jestliže vylijeme vodu, ve které se zelenina máčela, nebo vařila. Často to jsou právě
potravinové doplňky, které tělu pomohou zajistit dostatečnou dávku tohoto vitaminu B9.
Některé
medikamenty kyselinu listovou v těle
ničí. Objeví-li se u těhotné ženy
šedohnědá pigmentace na pokožce, není to nikdy žádný příznak těhotenství, ale nedostatek kyseliny listové.
Antikoncepce velice zvyšuje potřebu tohoto vitaminu B9. Je tedy nutné, aby ženy již
minimálně 3 měsíce před plánovaným otěhotněním užívaly 1mg kyseliny listové denně. Dostatečné množství kyseliny listové při početí a hlavně v prvních třech měsících
těhotenství,
snižuje riziko vážných vrozených poruch včetně rozštěpu patra a páteře.
Poslední studie dokazují, že vitamin B9
řídí tvorbu a spotřebu homocysteinu (látky podobné aminokyselinám), jehož vysoká hladina může
poškozovat výstelky cév, čímž se v nich mohou snáze tvořit pláty usazenin. Vysoká hladina homocysteinu se také pokládá za jeden z činitelů
při vývoji osteoporózy. Z těchto důvodu se stává kyselina listová
důležitou zbraní proti srdečním a cévním nemocem a pomáhá udržovat normální stav kostí.
Bohatým zdrojem vitaminu B9 (kyseliny listové) jsou:
- játra
- droždí torula
- ořechy (hlavně vlašské)
- zelená listová zelenina (např. brokolice, chřest, zelený salát, kapusta, špenát, kedlubna, červená řepa, hrášek)
- ovoce (např. jahody, papája)
- luštěniny
- vejce (žloutek)
- mléko
- celozrnné obiloviny
- pomerančová šťáva
Vitamin B9 dokážou tvořit i střevní baktérie, ale vzniklé množství nestačí na pokrytí celkové potřeby.
Nedostatek vitaminu B9 se projevuje:
- únavou
- závratěmi
- bolestivým rudým jazykem
- zapomnětlivostí
- výkyvy nálad
- duševními depresemi
- krátkým dechem
- šedohnědou pigmentací kůže zvláště během těhotenství
- krvácením, předčasným nebo i obtížným porodem
- kojeneckou úmrtností
- průjmem
- u dětí nedostatečným růstem
Nejlepší způsob jak si
zajistit dostatečný příjem kyseliny listové, je užívání potravinového doplňku. Tyto doplňky jsou zvláště důležité u starších lidí, kteří v potravě nemají tohoto vitaminu dostatek. Poslední dobou se však zkoumá, zda kyselina listová obsažená v potravě může být dostatečně vstřebávána, aby mohla zajistit léčebný efekt všem.
Jak vitamin B9 (kyselinu listovou) užívat:
Kyselinu listovou lze
užívat během dne kdykoliv, a to při jídle i nalačno. Je-li užíván doplněk s čistou kyselinou listovou, je vhodné užívat i
vitamin B12, aby se předešlo jeho nedostatku.
Denní doporučená dávka v mikrogramech:
- 25-50 mcg děti 1-3 roky
- 75 mcg děti 4-6 let
- 100 mcg děti 7-10 let
- 150 mcg mladiství
- 200 mcg kyseliny listové dospělí
- 400 mcg kyseliny listové (nejlépe jako součást doplňků s obsahem vitaminu B) ženy těhotné nebo ženy, které těhotenství plánují
- 1.000 mcg kyseliny listové je horní hranice u dospělých
I když je kyselina listová jen minimálně toxická,
příliš vysoké dávky kyseliny listové (5.000 až 10.000 mcg)
nejsou doporučovány, protože mohou:
- být nebezpečné lidem s rakovinou vázanou na hormony (například rakovina prsu a prostaty)
- vyvolat křeče u epileptiků
Denní dávku kyseliny listové a užívání potravinových doplňků vždy raději předem
konzultujte se svým ošetřujícím lékařem!