Hořčík je minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, nervů a celé řady enzymů. Nalézá se v kostech i buňkách těla. Podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, čímž ovlivňuje elektrickou potenci membrán, buněk, nervů i všech tělesných tkání (hlavně svalových a nervových). Bez hořčíku nemůže být zdravý nervový systém.
Hořčík zastává důležitou roli
v metabolismu sacharidů, tuků, nukleových kyselin, bílkovin a procesech tvorby a
využití energie. Hořčík je také nutný k zajištění rovnováhy a iontové výměny vápníku, sodíku, draslíku a fosforu, dále též k využití vitamínu C.
Tento minerál se podílí na udržení
dobrého psychického stavu, uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Zlepšuje paměť a duševní výkonnost, má vliv na srážlivost krve, normalizuje krevní oběh a svalovou činnost srdce. Pomáhá
odstraňovat svalové křeče a migrenózní bolesti hlavy. Jeho účinky ocení ženy při zmírnění premenstruačních a menstruačních potíží. Preventivně působí
proti tvorbě ledvinových a žlučových kamenů, potlačuje negativní účinky soli a vápníku.
Společně s vápníkem je hořčík nutný pro
zdravé kosti (včetně hojení zlomenin a předcházení osteoporózy),
zuby a svaly,
zabraňuje kornatění tepen a vzniku žilních uzávěrů, normalizuje hladinu
cholesterolu v krvi,
zvyšuje obranyschopnost organizmu vůči infekcím.
Vhodné je uplatnění hořčíku i jako
podpůrný preparát při léčbě astma, cukrovky, skleróze multiplex a rakoviny mléčné žlázy. Pomáhá při poruchách trávení, zpomaluje stárnutí.
Přírodní zdroje hořčíku:
- celozrnné obiloviny a pečivo
- luštěniny
- listová zelenina
- brambory
- ovoce
- olejnatá semena a jádra (např. lískové oříšky, mandle)
- sojové boby
- pohanka
- tvrdá pitná voda
Příznaky nedostatku hořčíku:
- svalové křeče, třes
- špatný růst a vývoj kostí
- časté zlomeniny, osteoporóza
- poruchy nervového systému - podrážděnost, napětí, přecitlivělost vůči hluku
- poruchy vidění
- úzkost
- syndrom karpálního tunelu
- únava, tělesná slabost
- stres, napětí
- nervozita až hysterie
- zastřené myšlení, dezorientace, halucinace
- migréna
- nespavost
- pálení žáhy
- záškuby
- nepravidelný tep
- zvýšený krevní tlak
- poškození cévních stěn
- zvýšená hladina tuků v krvi
- žaludeční vředy
- premenstruační syndrom (PMS) a menstruační bolesti
- srdeční arytmie
- poruchy oběhového systému
- padání vlasů a lámavost nehtů
- časté noční pomočování u dětí
- citlivost při změně počasí, kdy dochází k bolestem kloubů, zubů a dásní
Pokud se domníváte, že máte
nedostatek hořčíku, především jestli vás trápí výše uvedené obtíže, můžete hořčík
doplnit pomocí některého z nabízených
potravinových doplňků.
Doporučujeme však
poradit se vždy o užívání hořčíku předem
s lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním srdce, ledvin nebo Parkinsonovou chorobou.
V dnešní době, kdy je prováděno umělé hnojení půdy, nejsou rostliny schopny hořčík vstřebat. Proto jeho příjem z rostlin rapidně klesá. Jeho
denní potřeba je 200 – 300 mg, vstřebání hořčíku
snižuje alkohol a kouření.
Těhotné ženy a kojící matky, stejně jako ženy užívající
antikoncepční prostředky nebo preparáty obsahující estrogeny, by měly
zvýšit příjem hořčíku. Vzhledem k tomu, že hořčík hraje důležitou roli při přeměně krevního cukru na energii, je většinou
nezbytný i pro sportovce.
Při nedostatku hořčíku odchází z těla močí mnoho vápníku, což má vliv i na tvorbu ledvinových kamenů. Aby nedocházelo ke zvápenatění srdečního svalu je důležité
podávat hořčík s vápníkem v poměru 1:2, a to společně s vitamínem E a A.
Denní doporučená dávka hořčíku:
- děti 1 - 3 roky 40 – 80 mg
- děti 4 – 6 let 120 mg
- děti 7 – 10 let 170 mg
- mladiství a dospělí muži 270 – 400 mg
- mladistvé a dospělé ženy 280 - 300 mg
- těhotné ženy 320 mg - podávat pouze do 36. tt, neboť v pozdějším stádiu těhotenství by mohly vyšší dávky hořčíku negativním způsobem ovlivnit dítě (snížení variability srdeční akce plodu a dechové aktivity novorozence). U matky by předávkování magnéziem mohlo způsobit letargii, plicní edém a útlum dýchání.
Nedoporučuje se konzumace příliš velkých dávek hořčíku
(více než 1000 mg denně) po delší dobu.
Pokud přípravek s obsahem hořčíku užíváme během jídla, může dojít k nedostatečnému trávení, neboť hořčík váže žaludeční kyselinu chlorovodíkovou. Proto by měl být
hořčík užíván mezi jídly.
Projevy předávkování hořčíkem:
- průjmy
- zástava střevních pohybů
- porucha srdečního rytmu až smrt
Běžně k předávkování hořčíkem nedochází, výše popsané důsledky by nastaly po požití velkého množství hořčíku najednou.