Černý jeřáb – (Aronie, Temnoplodec černoplodý)
Jeřábu se pěstuje mnoho druhů, největší popularitu však má Aronie Viking. Patří do stejné čeledi růžovitých jako jeřáb, proto je v lidovém léčitelství často nesprávně označována jako černý jeřáb. Původ této rostliny sahá do východní části severní Ameriky, v Evropě se objevila až po roce 1700. Jde o opadavý, na půdu nenáročný keř, který dorůstá výšky rybízu (1,5 - 2 m), nepotřebuje stříhat. Jde o samosprašnou a mrazuvzdornou ovocnou dřevinu. Kvete bíle, listy jsou sytě zelené, lesklé, koncem léta se obarví pastelovými barvami a zdobí jím osázené zahrady. Aronie rodí již druhý rok po výsadbě, pravidelně a bohatě, plody jsou vhodné i pro diabetiky.
Plodem je černá malvice velikosti hrachu, která vydrží na keři až do prosince. Často jsou plody považovány pouze za okrasné, přitom jsou významným
zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Dají se
sklízet postupně od září až do konce října. Mají dobrou skladovatelnost, nepodléhají plísním. Konzumovat se mohou i zasyrova, ale jsou poněkud
trpké a kyselé. Sušením se částečně odstraní jejich trpkost.
Aronie obsahuje:
- sacharidy
- polysacharidy
- třísloviny
- organické kyseliny
- barviva (karotenoidy)
- flavonoidy
- pektin
- provitamin A
- vitamin B2, B9
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin P - rutin
- molybden
- bór
- železo
- hořčík
- mangan
- jód
Plody černého jeřábu se využívají ve
farmaceutickém i
potravinářském průmyslu. V potravinářství jsou vhodnou surovinou k výrobě džemů, marmelád, kompotů, sirupů, kandovaného ovoce, limonád a dalších nealkoholických nápojů.
Využití
šťávy z plodů je mnohostranné. Pro svůj vysoký obsah vitaminu C se doporučuje užívat hlavně v
jarních měsících pro posílení organismu. Čerstvá šťáva, díky obsahu rutinu, pomáhá při arterioskleróze, zvyšuje rychlost proudění krve, což je vhodné při léčení
hypertenze (vysoký krevní tlak).
Aronie také vylepšuje spánek, odstraňuje bolest hlavy, úspěšně se osvědčila i při
stavech vyčerpanosti a zvýšené tělesné námaze.
Pozitivní vliv Aronie na naše zdraví:
- podporuje metabolismus
- posiluje imunitní systém
- zpevňuje a zpružňuje cévy
- má antibakteriální a detoxikační účinky
- působí jako regulátor štítné žlázy - je použitelná jak při snížené, tak i zvýšené funkci
- zvyšuje vylučování nežádoucích solí z organismu při revmatismu a dně
- podporuje činnost srdce
- posiluje organismus
- snižuje krevní tlak a cholesterol
- je vhodným detoxikačním prostředkem na podporu jaterních a ledvinových funkcí
- podporuje vylučování žluči
- má protizánětlivé účinky
- působí protiskleroticky
- pomáhá při arterioskleróze
- má ochranné účinky při střevních potížích
- vylepšuje spánek
- odstraňuje bolest hlavy
- upravuje zažívací problémy
- podporuje redukční diety
Použití
v kuchyni je široké. Plody se dají použít čerstvé do ovocných salátů či pohárů, nebo zpracovávané na výborné kompoty, marmelády, šťávy a vína.
Dobře se suší, aniž by podléhaly plísním. Z černého jeřábu lze připravit i chutná
vína a vynikající likér.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...