Černý bez (Sambucus nigra, L.)
Jedná se o listnatý keř nebo strom se světle šedohnědou, podélně rozpraskanou kůrou. Již od středověku byl černý bez považován za kouzelnou léčivou rostlinu opředenou různými pověrami. Dorůstá až do výšky 6 – 7 metrů. Listy jsou dvoujařmé až tříjařmé s pěti až sedmi vejčitými, řídce chlupatými lístky. Květy jsou žlutobílé, silně aromatické (až nepříjemně páchnoucí). Plody tvoří kulovité bobule (peckovičky) cca 6 mm velké. V době zralosti jsou lesklé, mají fialově černou barvu, lisovaná šťáva se používala na barvení látek. Bez černý kvete od května do června, plody začínají dozrávat koncem srpna. Plody černého bezu jsou vyhledávanou potravou některých ptáků. Ti pak v trusu po okolí roznášejí nestrávená semínka, čímž napomáhají rozšiřování rostliny. Jelikož dobře snáší vyšší obsah dusíku v půdě, roste v hájích, lesích, křovinách, na zahradách i rumištích. Rozšířený je nejen v ČR, ale po celé Evropě a v Přední Asii.
Černý bez, lidově též
bezinky, patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější
léčivé rostliny s mnohostranným účinkem. Má široké uplatnění v
léčitelství - čaj, zábal, koupel, mast, tinktura (všechny části rostliny),
farmacii (květ) i
potravinářství. V potravinářství se využívají hlavně bobule (bezinky), z kterých se lisuje šťáva na potravinářské barvivo. Dřeň zbavená pecek se přidává do směsí jako náhražka dražšího ovoce, nezastupitelnou úlohu mají bezinky i při výrobě likérů.
Užívaná část černého bezu:
- Květ bez stopek
- Květ se stopkami
- Plod (bezinky) - čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelnou úpravou nebo sušením se tato vlastnost neutralizuje. Nedozrálé načervenalé plody vyvolávají průjem, sušené zralé plody jsou naopak proti průjmu.
- Listy - hlavně jako obklad na bolavé klouby a kolena.
- Dřevo - pro výrobu tradičních hudebních nástrojů Slovenska (fujary a různé píšťalky), ale i na výrobu hudebního nástroje didgeridoo (dechový hudební nástroj australských domorodců), a to technologií klasického ručního vrtání.
Celá rostlina černého bezu obsahuje
fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.
Květ černého bezu obsahuje:
- silice
- glykosidy rutin a sambunigrin
- flavonoidy
- éterické oleje
- slizové látky
- organické kyseliny
- třísloviny
- látky blízké hormonům
- vitamíny (A, C, cholin)
Květy se sbírají
od května do června za suchého počasí, a to před úplným rozvitím. Suší se volně rozprostřené, a to rychle ve stínu, teplota při umělém sušení nesmí být vyšší než 35°C. Aby si droga zachovala barvu, je třeba ji chránit před vlhkem. Má
silné aroma, chutná nasládle.
Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny, mírní kašel, snižuje horečku, ochlazuje a podporuje pocení.
Plody černého bezu obsahují:
- glykosidy – např. antokyan
- organické kyseliny
- cukr
- karoteny
- vitamíny (A, B, cholin, C, E)
Bobule černého bezu se
sbírají na podzim. Bezinky se nejprve suší na přímém slunci, následně je vhodné je dosušit umělým teplem. Dobře a kvalitně usušené plody mají černo-fialovou barvu, lesknou se a mají
nakysle svíravou chuť. Plody
posilují imunitní systém, působí proti volným radikálům, jsou močopudné a potopudné, působí při revmatizmu, mají zklidňující účinek, pomáhají při léčbě bolestivých příznaků některých chorobných stavů. Velmi dobré výsledky
šťávy z plodů bezu byly prokázány u bolestivých zánětů periferních nervů (bolesti páteře, ischias), působí blahodárně i při léčení migrén a nervových chorob (zánět trojklaného nervu).
Pozitivní vliv černého bezu:
- antioxidant – působí proti volným radikálům
- posiluje imunitu
- tiší křeče trávicího ústrojí
- odstraňuje nadýmání
- zklidňuje onemocnění dýchacích cest
- prevence chřipky, angíny
- mírní bolesti z prochladnutí
- pomáhá při úporném kašli
- účinný při vypocení
- je močopudný
- pomáhá proti zácpě
- pomáhá při bolestech nervového původu - zánět trojklaného nervu
- zmírňuje migrény
- pomáhá při revmatizmu
- zvyšuje pružnost a pevnost cév
- účinný při snížené tvorbě mateřského mléka
Léčivé účinky bezu černého mohou využívat
všichni. Bezový
květ nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky, mohou jej užívat
i těhotné ženy a kojící ženy. Naopak
nadměrné požití nepřevařené šťávy či syrových plodů může způsobit nevolnost nebo
příznaky otravy.
Černý bez má svoje uplatnění i
v kuchyni.
Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák, pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá také připravit kvašením osvěžující limonáda nebo domácí bezová šťáva. Z
bezinek se vyrábí sirup, likér, víno, ale i marmeláda. Ze
sušeného květenství i bezinek je léčivý čaj.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...