Čekanka obecná (Cichorium intybus L.)

Čekanka obecná je vytrvalá, až 1 metr vysoká, bylina s tuhým stonkem patřící do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Čekanka je rozšířena v Evropě, v severní Africe a v Asii. Jako pěstovaná rostlina byla zavlečena na Sibiř, do východní Asie, Severní i Jižní Ameriky, jižní Afriky, do Austrálie, na Nový Zéland. U nás roste i divoce na lukách, u cest, lesů a polí, na mezích od nížin do podhůří. Má masitý, tuhý kořen naplněný hořkou mléčnou šťávou. Lodyha je přímá, větvená, vyrůstá až v druhém roce. Přízemní listy jsou křídlaté řapíkaté, lodyžní listy mají tvar kopinatý a jsou chobotnatě zubaté. Barva květů, které mají asi 3 až 4 cm v průměru, je jasně modrá, jen zřídka růžová nebo bílá. Rostlina kvete od července do října, plodem jsou štětinkami lemované nažky vejčitého tvaru.

obrázek ke článku Čekanka obecná (Cichorium intybus L.)

Čekanka se pěstuje, je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části.

Sbírá se kořen (Radix cichorii), který dorůstá délky 30 cm s průměrem 15 mm, někdy nať (Herba cichorii) nebo květ (Flos cichorii), pouze za slunečného počasí v odpoledních hodinách. Sušením ztrácí světle modrou barvu.

Kořen se sbírá na podzim (září – listopad před prvními přízemními mrazíky) nebo na jaře. Po sběru se omyje, rozřeže na asi 15 cm dlouhé kousky a suší se ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 50 °C. Droga má charakteristický pach a hořkou chuť. Při skladování bývá napadána hmyzem.

Čekanka obecná obsahuje:


  • manit
  • třísloviny
  • silici
  • sliz
  • cholin
  • arginin
  • kaučuk
  • hořčiny např. glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy)
  • inulin (15 až 20%) - slouží jako doplňková výživa pro diabetiky
  • velké množství minerálních látek

Odvar (čaj) z usušené, jemně nasekané čekanky připravíme tak, že 1 lžičku povaříme ve 1/4 l vody. Necháme 10 minut odstát, přecedíme a 1 šálek chladného čaje popíjíme ráno a večer.

Pozitivní účinky čekanky obecné:


  • reguluje činnost trávicí soustavy
  • působí mírně projímavě, odstraňuje zácpu
  • podporuje chuť k jídlu
  • vliv na krevní soustavu
  • zlepšuje funkci slinivky, žlučníku a jater, podporuje vylučování žluče
  • působí jako pomocný prostředek při žloutence, ledvinových a žlučových kamenech
  • léčí onemocnění močových cest
  • působí močopudně
  • podporuje činnost srdce
  • zlepšuje látkovou výměnu

Zevně pomáhá mast z čekanky, a to při kožních vyrážkách, opruzeninách a vředech. Léčí také uhry, ekzémy, zanícené a opuchlé klouby. Při očních zánětech se používají kapky, které se připravují výhradně jen z květů.

Čerstvá šťáva z kořene čekanky vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje růst vlasů.

Pouze čekanka obecná, která roste planě, je využívána v léčitelství, pro ostatní využití jsou pěstovány dvě další odrůdy, čekanka kořenová a čekanka listová.

Čekanka kořenová se pěstuje cíleně. Z jejího kořene se pražením připravuje všem známá náhražka kávy. Při pražení přechází inulin s jinými cukry z části v karamel, který dává produktu sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se tvoří oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čekankové kávy. Kořenová hořčina se při pražení částečně rozruší.

Význam cikorky značně vzrostl v době napoleonských válek, kdy byl omezen dovoz kávy do Evropy.

Pražená čekanka je také hojně využívána pivovarníky pro vylepšení chuti piva.

Dalším poddruhem čekanky, řadícím se mezi listovou zeleninu, je čekanka listová, která pochází ze Středomoří nebo z Egypta a znali ji již lidé v době Antiky.

Dnes jsou čekankové puky často pěstovány jako jemná, zimní, lahůdková zelenina, zejména v západní Evropě. Připravují se jako sladkokyselé saláty, saláty se smetanou nebo jogurtem, dušené na másle nebo zadělávané na smetaně. Právě v zimních měsících jsou zdrojem nejen vitaminu C, ale také karotenu či glykosidu intybinu. Mladé listové výhonky (čekankové puky) uvařené ve slané vodě a polité máslem jsou velmi chutnou zeleninou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Čekanka obecná (Cichorium intybus L.)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní