Fenykl obecný (Foeniculum vulgare Mill.)
Fenykl je dvouletá i víceletá rostlina s dužnatým kořenem z čeledi miříkovitých. Původ fenyklu nalezneme ve Středomoří, kde odedávna sloužil jako koření i jako léčivá rostlina. Nyní se pěstuje i v teplých oblastech Evropy (Francie, Itálie, Španělsko), ale můžeme se s ním setkat i u nás, často zplaňuje. K pěstování je třeba vápenitá, dobře propustná půda, teplé a slunečné místo. Fenykl je velmi podobný kopru, lodyha bývá vysoká 80 až 200 cm. Rostlinu můžeme zužitkovat celou, zralé plody, listy, nadzemní řapíkatou část i kořen. Malé, sytě žluté květy, jsou uspořádány ve velké bohaté okolíky. Kvete od července do září. Nejběžnější je užívání semen, která se sbírají na podzim, svým tvarem připomínají kmín. Jsou však vetší a po dozrání a usušení mají šedohnědou barvu. Vůně je příjemně aromatická, chuť je podobná anýzu, avšak ne tak sladká. V semenech najdeme mnoho pro člověka prospěšných látek, obsahují silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny. Ve středověku prý dámy pily fenyklový čaj nebo žvýkaly celá semena k osvěžení dechu i jako prevenci proti obezitě, neboť navozují pocit sytosti a tím snižují chuť k jídlu.
V kosmetice dodává fenykl vůni mnoha výrobkům, nezastupitelný je i
v léčitelství. Užívá se převážně ve formě čaje, nálevu nebo extraktu ze semen, známý je také fenyklový olej a kloktadlo.
Používání semen fenyklu má také dlouho tradici
v likérnictví, jsou nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů (žaludeční likéry).
Látky obsažené v semenech fenyklu
uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, čímž uvolňují křeče v oblasti žaludku a střev, zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Je to nejjednodušší pomoc
při plynatosti. Fenyklový čaj má příjemnou
nasládlou chuť, kterou snese i malé dítě a účinek se dostaví po velmi krátké době.
Na
zažívací trakt působí fenykl celkově blahodárně. Je účinný i při menších poruchách trávení, křečích nebo překyselení žaludku. Působí i lehce
dezinfekčně, čehož lze využít při lehčích katarech žaludku a střev.
Užívaná část a sběr
Nejužívanější částí jsou
semena, která se sbírají seřezáváním zralých nahnědlých okolíků (
září - říjen). Nechají se ještě dozrát na plachtách a následně se vymlátí, vyčistí a vytřídí zbytky nečistot. Droga se skladuje v papírových pytlích, má kořenitý pach a nasládlou,
slabě palčivou chuť.
Semena fenyklu obsahují:
- éterický olej
- mastný olej
- proteiny
- cukry
Silný odvar ze semen je výborná dezinfekční ústní voda a kloktadlo při bolestech krku. Pro zlepšení stavu dásní a na osvěžení dechu je vhodné po jídle
žvýkat celá semena.
Méně známé jsou účinky fenyklu na dýchací cesty. Pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a
zlepšuje odkašlávání, což je prospěšné při nachlazení, chřipce či angíně.
Fenykl obecný a jeho vnitřní použití:
- čistí sliznice dýchacích cest
- uvolňuje hleny - pomáhá při vykašlávání, uplatnění i u astmatu
- zvyšuje sekreci mléka u kojících žen
- povzbuzuje činnost střev - působí proti nadýmání a zácpě, uvolňuje křeče
- dezinfikuje - působí na zevní i vnitřní parazity u lidí i zvířat
- vyvolává opožděnou menstruaci
- má zeštíhlující účinek
- působí lehce močopudně - čistí organismus, odvodňuje
- zlepšuje funkci a čistí ledviny a játra
Fenykl obecný a jeho vnější použití:
- kloktadlo dezinfikuje ústní dutinu, užití i při bolestech v krku
- osvěžuje dech, zlepšuje stav dásní
- oční výplachy a obklady při zánětech očí – zarudnutí očního bělma, pálení
- silice vetřená do kůže pomáhá léčit svrab
Fenykl lze používat samotný, ale hodí se
i do bylinných směsí. Při nachlazení posílí jeho účinky kombinace například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou a diviznou.
I když se může fenykl podávat i dětem, u citlivých jedinců mohou silice (éterické oleje) vyvolat
alergickou reakci. Neměl by se proto užívat dlouhodobě ve větších dávkách (max. 1 čajová lžička semen denně). Fenykl se
nedoporučuje užívat
během těhotenství.
Fenykl má svoje využití hlavně ve
francouzské a italské kuchyni.
Řapík fenyklu je v mnoha zemích oblíbený jako kulinářská lahůdka. U nás jeho úprava v kuchyni nemá tak velkou tradici.
Listy mají silně anýzovou vůni a dají se přidávat k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům.
Plody fenyklu se přidávají k nakládané zelenině (červená řepa), do chleba, sladkého pečiva, moučníků, tvarohových i sýrových pokrmů, k okořenění ryb, omáček a salátů. Může se využít i při přípravě likérů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...