Hrách setý se pěstuje zejména kvůli
nedozrálým semenům lahodné chuti, které obsahují velké množství vitamínů a látek, jež jsou schopny velmi dobře napomáhat
obranyschopnosti lidského organismu.
Jako každá luštěnina i hrách obsahuje nejen
bílkoviny, ale i
cukry, které jsou pro naše tělo zdrojem okamžitě využitelné energie. Zapomenout nesmíme však ani na
vlákninu, která čistí náš zažívací trakt od toxických usazenin a napomáhá odstraňovat škodlivý krevní
cholesterol.
Svým obsahem bílkovin se tato luštěnina
vyrovná masu, dobře zasytí. Její nižší konzumace je způsobena zřejmě tím, že může vyvolávat
nadýmání, což způsobují přítomné oligosacharidy, které mizí při klíčení. Z hlediska aminokyselinové skladby je hrách, stejně jako ostatní luštěniny, bohatý na
lysin, ale má nedostatek methioninu, což je situace úplně opačná než u obilovin. Ve stravě se proto doporučuje vzájemná kombinace luštěnin a obilovin.
Hrách patří mezi rostliny, které
plodí velmi rychle, lze jej vysévat i několikrát za sezónu. Vysévá se přímo na stanoviště od první poloviny dubna, a to do hloubky 5 cm. Daří se mu zejména ve vlhčích, propustných a vápnitých půdách. Jednotlivá semena se dávají asi 2 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm. Většinu odrůd je třeba
podpírat, a to v momentě, kdy rostlina dosáhne stádia dvou až tří listů. V době sucha je třeba hrách
zalévat.
Hrách obsahuje:
- Bílkoviny
- Cukry
- Vlákninu
- Provitamin karoten
- Vitamíny řady B – (B1, B2, B3)
- Vitamin C – nezralá semena
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Měď (Cu)
- Molybden (Mo)
- Síru (S)
Zejména mladý a čerstvý hrášek, je bohatým zdrojem
vitaminu C, jednoho z nejmocnějších
antioxidantů. Obsažené
karoteny chrání zrak a stimulují obnovu sliznic.
Nukleové kyseliny působí regeneračně, doslova omlazují celý organismus.
Hrách dělíme do 4 skupin:
- Polní - malé lusky, nezralá semena natrpklá, pěstuje se jako pícnina ke krmení zvířat v luskovinoobilných směskách nebo jako zelené hnojení. Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují také hořké látky, které zhoršují její chutnost.
- Obecný (hrách k vylupování) - nezralá semena jsou zelená, sladká a kulatá, lusky uvnitř tuhé. Zralá semena žlutá nebo zelená, tvrdá, ale lze je vařit, sklízí se po dozrání a zaschnutí.
- Dřeňový - pěstuje se pro nezralé lusky, které se konzumují celé nebo se vylupují jen semena. Tento hrášek se jí čerstvý nebo tepelně upravený, lze ho nakládat, sušit či mrazit. Využívá se i pro výrobu škrobu.
- Cukrový – u nás pěstován jen ojediněle na zahrádkách v teplejších oblastech. Mladé lusky jsou sladké, dužnaté, křehké bez vnitřní tuhé slupky, lze je tedy jíst celé. Semena jsou kulatá, sladká.
Při
zažívacích potížích je potřeba nejprve
vyzkoušet stravitelnost hrachu. Lidé trpící
dnou by měli konzumovat luštěniny
jen zřídka.
Zvýšené plynatosti se dá předejít, nebo nadýmání alespoň trochu zmírnit, použitím vhodného
koření a namáčením hrachu před jeho vařením. Nežádoucí puriny se tak
při namáčení z velké části uvolňují do vody. Tuto vodu před vařením je nutno slít a nahradit ji vodou čerstvou.
Pozitivní vliv hrachu na naše zdraví:
- pomáhá zásobovat buňky živinami
- zlepšuje krevní oběh
- příznivě ovlivňuje mozek a nervovou soustavu
- posiluje imunitu
- zlepšuje kvalitu vlasů
- udržuje zdravou pleť
- podporuje růst svalové hmoty
- zpevňuje tkáně a kosti
- pročišťuje střeva od toxických látek
- napomáhá odstraňovat škodlivý krevní cholesterol
Využití hrášku
v kuchyni je opravdu velké.
Čerstvý je výborný v salátech nebo jako příloha k masu, rybě či jakémukoli slanému pokrmu.
Tepelně upravený se hodí pro přípravu hrachové polévky nebo kaše, oblíbené je dušené maso s hráškem a mrkví. Hrách můžeme přidávat i do různých zeleninových či masových polévek, rizota, těstovin a podobně. Kuličky čerstvého, ale i
mraženého hrášku se hodí do omelet, masových rolád, sekané a karbanátků.