Cizrna (Cicer)

Cizrna (Cicer) je rozsáhlý rod bobovitých rostlin, které najdeme od východního Středomoří po Střední Asii. Je známo přibližně 43 druhů, nejznámější je druh cizrna beraní (Cicer arietinum), známý také jako římský hrách, je však větší a chutnější než hrách. Tato cizrna byla pravděpodobně vyšlechtěna již před 7 000 lety v oblasti Turecka a je pěstována jako luštěnina. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. V České republice je zřídka pěstována cizrna beraní, výjimečně zplaňuje. V evropské květeně je tento rod zastoupen celkem 4 druhy. Nejvíce planě rostoucích druhů se vyskytuje ve střední a západní Asii, kde se cizrny vyskytují od nížin až po pětitisícová pohoří.

obrázek ke článku Cizrna (Cicer)

Cizrny jsou jednoleté nebo vytrvalé byliny se složenými listy. Rostliny jsou pokryty žláznatými chlupy. Listy mohou být lichozpeřené nebo sudozpeřené, lístků je ve složených listech 3 až mnoho a jsou na okraji zubaté. Květy jsou jednotlivé nebo v chudých úžlabních hroznech. Koruna má typickou skladbu květů bobovitých a je nejčastěji bílá, fialová nebo růžová. Semeník je chlupatý, s lysou čnělkou. Plodem je plochý nezaškrcovaný lusk pukající oběma švy a obsahující 1 až 10 semen. Semena jsou kulovitá, vypadají jako lískový oříšek bez slupky, jsou i zhruba takové velikosti a i chutí lískový oříšek lehce připomínají.

Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má správný poměr živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod. Je velmi vhodnou potravinou pro lidi žijící v současné uspěchané době, doporučuje se zvláště lidem trpícím stresem a depresí.

Obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Tím, že je cizrna bohatá na kyselinu listovou (vitamin B9), je ideální pro těhotné ženy, neboť chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

Cizrna obsahuje:


  • bílkoviny
  • sacharidy
  • mononenasycené a polynenasycené tuky - pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi
  • vlákninu
  • malé množství provitaminu A
  • vitamin B2, B6, B9, ale i B12, který v jiných druzích rostlinné potravy chybí
  • vitamin C
  • vitamin E
  • minerály - železo (téměř 3x více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník, zinek

Množství bílkovin je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev.

Cizrna a její pozitivní vliv na organismus:


  • pomáhá předcházet zácpě - stimuluje peristaltiku střev a posouvá stolici dolní částí trávicího traktu
  • posiluje nervovou soustavu
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • pomáhá předcházet arterioskleróze, včetně infarktu myokardu
  • chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy

Nejběžnější způsob přípravy cizrny je vařením. Uvařená cizrna má mnohostranné použití, je vhodná do salátů, polévek, jako příloha k dušenému masu, k přípravě pomazánek, dá se kombinovat i s rýží. Pečená v troubě nebo smažená cizrna je hůře stravitelná, protože se část škrobu stane odolnou vůči žaludečním šťávám.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Cizrna (Cicer)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní