Cizrna (Cicer)
Cizrna (Cicer) je rozsáhlý rod bobovitých rostlin, které najdeme od východního Středomoří po Střední Asii. Je známo přibližně 43 druhů, nejznámější je druh cizrna beraní (Cicer arietinum), známý také jako římský hrách, je však větší a chutnější než hrách. Tato cizrna byla pravděpodobně vyšlechtěna již před 7 000 lety v oblasti Turecka a je pěstována jako luštěnina. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. V České republice je zřídka pěstována cizrna beraní, výjimečně zplaňuje. V evropské květeně je tento rod zastoupen celkem 4 druhy. Nejvíce planě rostoucích druhů se vyskytuje ve střední a západní Asii, kde se cizrny vyskytují od nížin až po pětitisícová pohoří.
Cizrny jsou
jednoleté nebo vytrvalé byliny se složenými listy. Rostliny jsou pokryty žláznatými chlupy.
Listy mohou být lichozpeřené nebo sudozpeřené, lístků je ve složených listech 3 až mnoho a jsou na okraji zubaté.
Květy jsou jednotlivé nebo v chudých úžlabních hroznech. Koruna má typickou skladbu květů bobovitých a je nejčastěji
bílá, fialová nebo růžová. Semeník je chlupatý, s lysou čnělkou.
Plodem je plochý nezaškrcovaný lusk pukající oběma švy a obsahující 1 až 10 semen.
Semena jsou kulovitá, vypadají jako lískový oříšek bez slupky, jsou i zhruba takové velikosti a i chutí lískový oříšek lehce připomínají.
Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má
správný poměr živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod. Je velmi
vhodnou potravinou pro lidi žijící v současné uspěchané době, doporučuje se zvláště lidem trpícím
stresem a depresí.
Obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají
snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Tím, že je cizrna bohatá na
kyselinu listovou (vitamin B9), je ideální pro
těhotné ženy, neboť
chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.
Cizrna obsahuje:
- bílkoviny
- sacharidy
- mononenasycené a polynenasycené tuky - pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi
- vlákninu
- malé množství provitaminu A
- vitamin B2, B6, B9, ale i B12, který v jiných druzích rostlinné potravy chybí
- vitamin C
- vitamin E
- minerály - železo (téměř 3x více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník, zinek
Množství
bílkovin je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole.
Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev.
Cizrna a její pozitivní vliv na organismus:
- pomáhá předcházet zácpě - stimuluje peristaltiku střev a posouvá stolici dolní částí trávicího traktu
- posiluje nervovou soustavu
- snižuje hladinu krevního cholesterolu
- pomáhá předcházet arterioskleróze, včetně infarktu myokardu
- chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy
Nejběžnější způsob přípravy cizrny je
vařením. Uvařená cizrna má mnohostranné použití, je vhodná do salátů, polévek, jako příloha k dušenému masu, k přípravě pomazánek, dá se kombinovat i s rýží.
Pečená v troubě nebo
smažená cizrna je
hůře stravitelná, protože se část škrobu stane odolnou vůči žaludečním šťávám.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...